Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VÁLSÁGDISKURZUSOK I. ⟗ A rezsim-vita

  Auróra Klub Auróra utca 11.
Budapest, Magyarország
   

Milyen típusú politikai rendszer a magyarországi?

Vajon csak “kicsit sárgább, kicsit savanyú” változata annak, amit nyugati típusú alkotmányos demokráciának hívnak, vagy valami más? És ha más, akkor micsoda? Hibrid rezsim? Plebiszciter vezérdemokrácia? Kompetitív autokrácia? “Sima” autokrácia? Netán valami más?
A kérdés nem akadémikus. Egyáltalán nem “csak” a tudományos tisztánlátás kedvéért érdemes megválaszolni az ilyen kérdéseket, hanem azért is, mert a válasz jellegétől függ, hogy mit jelent ma Magyarországon politizálni, és hogy a kormányzattal szembeszegülőknek milyen cselekvési stratégiákat kéne választaniuk.

Meghívott szakértők:
► Antal Attila, jogász és politológus
► Körösényi András, Az Orbán-rezsim című könyv egyik szerzője
► Szűcs Zoltán Gábor, politológus
Moderál: Schultz Nóra

—– A SOROZATRÓL —–
A liberális demokráciának és a liberalizmusnak évtizedek óta keltik halálhírét. A közéletben egyre nagyobb teret kapnak a gazdasági és a szociologizáló értelmezések ennek a vélt válságnak az okairól.
Így például az, hogy
► átalakult az osztályszerkezet Európában,
► meggyöngült a civil társadalom (benne a szakszervezetekkel)
► és a “neoliberalizmus” (bármi is legyen az).

Első alkalommal politikaelméleti alapozással kezdünk; “mi van” jelenleg Magyarországon, mi történt a politikai rendszerrel az utóbbi tíz évben.

A további négy alkalommal a társadalomban jelen levő eszmékkel foglalkozunk; a nemzeti – nem-nemzeti paradoxonnal, a migrációval, az egyenlőséggel, a határon túli választójog kérdésével.

A belépés ingyenes.

Tovább az esemény oldalára »