Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ungváry Krisztián: Túlnyert liberalizmus?

  Trinitum Oktatási és Rendezvényközpont Hattyú utca 14. , 3. Emelet,,
Budapest, 1015 Magyarország
   

Honnan jön az illiberális állam gondolata, melyek a NER Magyarországának történelmi előzményei?
Mi köze a kiegyezésnek a mai magyar politikai helyzethez?

*Figyelem! Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet: (vagy a fenti linkre kattintva):* www.eventbrite.com/e/ungvary-tulnyert-liberalizmus-a-kiegyezes-ertelmezesei-magyarorszagon-tickets-89244293083

A Momentum Szabadegyetem első előadásán Ungváry Krisztián “Túlnyert liberalizmus? A kiegyezés értelmezései Magyarországon 1867-2019” címmel ezekre a fontos és nagyon aktuális kérdésekre igyekszik választ adni.
Az előadást követően pedig egy különleges beszélgetés kezdődik, ahol Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, és a Momentum Mozgalom politikusa beszélget a téma aktualitásáról Ungváry Krisztiánnal.

A történész ízelítője a témáról:

“A modern Magyarország alapjait az 1867-es kiegyezés fektette le. 150 évvel az esemény után mégis úgy tűnik, mintha a regnáló hatalomnak nem lenne mondanivalója erről. Mindez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a “liberalizmus” politikai szitokszóvá vált és a NER logikája szerint bűnben fogant.

Mindez azért is rendkívül furcsa, mert voltak korszakok, amikor a Monarchia évtizedei számítottak a magyar történelem sikertörténetének.
Ehhez képest a magyar választók többsége a kiegyezést kezdettől fogva elutasította, és a rendszert csak kreatív választási csalásokkal lehetett fenntartani. Ennek politikai ára és tanulságai máig hatóak.

Egyúttal feltehető az a kérdés is, hogy lehetett volna másképp is? Előadásom ezeket a témaköröket járja körül.”

Tovább az esemény oldalára »