Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Újra szabadban: mi egy szobordöntés egy szoborállításhoz képest?

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

Mit gondoljunk arról a váratlan szobordöntési hullámról, amely napjainkban – a George Floyd utcai meggyilkolása miatt kirobbant antirasszista tüntetések kíséretében – söpör végig a civilizált Nyugat városaiban? Indokolja-e egy amerikai rendőr élő adásban közvetített brutalitása és az ennek nyomán fellángolt tiltakozás a ma is élő látens rasszizmus ellen, hogy az utca száz, százötven vagy akár ötszáz évre visszamenően írja újra a történelmet és döntse porba Churchill, Gandhi, Jefferson vagy épp Kolombusz Kristóf emlékét? Magasztos forradalom vagy primitív vandalizmus?
És mi a helyzet nálunk?
A hat éve emelt Szabadság téri német megszállási emlékmű tövében, a régi Kossuth tér a történelembe hatalmi szóval visszaiktatott nagyságainak tőszomszédságában érdemes lesz szót váltanunk Konok Péter szarkasztikus mondásáról is, amely Brecht a bankrablást a bankalapítás bűnével összemérő bonmot-jára rímel: mi egy szobordöntés egy szoborállításhoz képest?
Vendégeink: KOVÁCS Éva szociológus és SZÉKY János publicista,
Házigazda: RÉNYI András

Rossz idő esetén az esemény meghirdetésében jelezzük az átállást ONLINE beszélgetés formátumra. Téli időszakban az esemény az Emlékmű közvetlen közelében, a szökőkút előtti téren zajlik.
Fotó: SIPA USA/PA Images

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetünk.)

A beszélgetés helyszíne akadálymentesen megközelíthető. Mivel szabadtéren van, az időjárásnak megfelelő öltözködés javasolt. Mellékhelyiség a közelben több vendéglátóipari egységben elérhető.

Rossz idő esetén az esemény meghirdetésében jelezzük az átállást ONLINE beszélgetés formátumra. Téli időszakban az esemény az Emlékmű közvetlen közelében, a szökőkút előtti téren zajlik.

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. Ha érdeklődik a hangfelvétel iránt, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

A beszélgetéseink végén adománygyűjtés folyik a technikai eszközök pótlása és az Eleven Emlékmű fenntartása érdekében.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS