Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Turulbontás, Szabadságszobor-döntés – avagy hogyan küzdjünk meg a szimbólumokkal?

   

Az utóbbi időben két köztéri szobor sorsa körül is heves viták robbantak ki: egy vita már jó ideje folyik, a másik újkeletű.

A régóta vitatott hegyvidéki Turult – ezt a 2005-ben a Fidesz-es önkormányzat által a második világháború helyi áldozatainak dedikált emlékművet – egy a 444-en megjelent nagyhatású riportfilm, “A gyilkosok emlékműve” tette újra aktuálissá. A film, ami a környező Városmajorban 1944-ben sokszáz zsidó magyar ellen elkövetett nyilas vérengzést dolgozta fel, rámutat, hogy az eleve törvénysértő módon felállított “emlékmű” miként fedte el azt, amire valójában emlékeztetnie kellett volna. Most a történetben személyesen is érintett Pokorni Zoltán polgármesternek kellene javaslatot tennie arra, hogy mi történjen a bronzba öntött jelképpel: menjen-e vagy maradjon, kereszteljék-e át, adjanak-e neki új jelentést. Kérdés, hogy lehetséges-e még konszenzusos megoldás egy ennyire elmérgesedett konfliktusban.

A másik szobor a ferencvárosi önkormányzat public art-művekre kiírt nyilvános pályázatának egyik nyertese. A Szalay Péter által jegyzett, eleve csak ideiglenes kiállításra tervezett munka a zsüri szerint “olyan köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint és hoz játékba: Black Lives Matter, az LMBTQ-val kapcsolatos, a társadalomban élő előítéletek. A szobor térdelő gesztusa a köztéri szobordöntési mozgalmakra is utal, a műalkotás mindenkori helyzetéről is elgondolkodtat. Az utcáról egyszerű befogadó számára is jól dekódolható nyelve a public art elvárásoknak a felirattal kiegészülve jól megfelel.” Az ironikus álszobrot azonban jobboldali politikusok és szélsőséges publicisták szó szerint vették és hangosan tiltakoztak ellene – nem csoda, hogy szélsőjobbos aktivisták már felállításának napján ledöntötték.

Vajon szerencsés dolog-e szimbólumok segítségével nyilvános vitákat gerjeszteni egy olyan végletesen megosztott világban, amelyben élni kényszerülünk?
Elkerülhetők-e az efféle szimbolikus harcok és ha nem, hol lenne a helyük egy demokratikusabb világban?

Beszélgetésünk meghívott vendége CSEPELI György szociálpszichológus, egyetemi tanár, akivel a szimbólumoknak a tömegtársadalmakban és a modern politikában játszott szerepéről illetve a csoportidentitásokat mesterségesen erősítő, manipulatív alkalmazásáról cserélünk eszmét.

Házigazdák: RÉNYI András, BÉNDEK Ábris
Moderátor: PATAKI Gábor

Tovább az esemény oldalára »