Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Trianon XXI – egy Orbán-határon túli magyar: Parászka Boróka

   

ONLINE BESZÉLGETÉS – ONLINE BESZÉLGETÉS

Az Eleven Emlékmű közössége – egyelőre öt témát felölelő – beszélgetésfolyamot kezdeményez a trianoni békediktátum századik évfordulóján. Célunk, hogy egészséges társadalmi vita induljon arról: miként viszonyuljunk mi, huszonegyedik századi magyarok a 100 évvel ezelőtti eseményhez: a “történelmi” Magyarország – vagy ahogy Trianon után nevezték: “Nagy–Magyarország” – szétesésének súlyos cezúrájához?

Szükségszerű volt-e a modern Európa közepén az Osztrák-Magyar Monarchia régimódi birodalmi alakzatának kisebb nemzetállamokra való szétesése az elvesztett első világháború után? Vajon a soknemzetiségű egykori királyi Magyarország kimúlása csakugyan a magyarság történetének legnagyobb nemzeti traumája volt-e? Nem kellene-e az 1919/20-ban elszenvedett igazságtalanságok, a szétszakított családok szenvedése és a megnyomorított emberi sorsok miatti fájdalom kötelező emlékezetét száz év hiábavaló sebnyalogatása után radikálisan ÁTKERETEZNI?

Tizenöt évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után nem inkább azon kellene törni a fejünket, hogy miképp használjuk ki az országhatárok virtuálissá válását, az emberek és a tőke szabad áramlásának lehetőségét az egykori sebek végleges begyógyításában?

Közírókat, történészeket és irodalmárokat hívunk beszélgetőtársnak a fenti kérdések egy-egy aspektusáról.

Első alkalommal – a magyar kormány által létesített Nemzeti Összetartozás Emlékműve ünnepi ceremónia keretében való felszentelésének előestéjén az Orbán-rendszer Trianon-képéről, a határon kívüli magyarokat a NER-be integráló etnonacionalista törekvéseiről, a szomszéd nemzetállamokkal folytatott kétszínű külpolitikáról és az irredentizmus 21. századi formáiról beszélgetünk PARÁSZKA Boróka újságíróval, aki megosztja velünk földközeli tapasztalatait arról, mit jelent ma “Orbánon túli magyarként” Romániában élni és független szabadgondolkodónak maradni, ill. abban is bízunk, hogy azt is elmondja, hogyan érintette a felmenőit Trianon, és miképpen őt magát: mai, magyar nemzetiségű román állampolgárt.

Tehát vendégünk:
PARÁSZKA BORÓKA újságíró

Moderál: RÉNYI András

A CSATLAKOZÁS, RÉSZVÉTEL MÓDJA:
Mindenkit várunk, de az online beszélgető térbe a bejutási lehetőség korlátozott. A Zoom-linket 06.01-én, hétfőn tesszük közzé. Regisztráció nincs, de fontos, hogy részvételi szándékodat e-mailben jelezd ide:
[email protected]
A beszélgetés létszáma ugyanis korlátozott, max. 100 fő és a tárgynapon, június 3-án érkezési sorrendben 16:30-tól fogadjuk a résztvevőket.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők ebben az online formátumban is kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készül. A felvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »