Események betöltése

« Összes Események

Transzgenerációs traumafeldolgozás Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja c. regényének tükrében

  Bét Sálom Zsinagóga Magyarország
   

Dr. Bárdos Katalin, pszichológus, pszichoterapeuta, a KÚT Alapítvány vezetője beszélget Rubin Eszterrel a kötet szerzőjével.
Szeretettel várunk szeptember 26-án vasárnap délután 15 órakor a Bét Sálom zsinagóga kertjében kötetlen beszélgetésre.
Bárdos Katalin, Dr. Virág Teréz lánya, aki a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület keretében 1990-ben szervezte meg a magyar holocaust túlélők első beszélgető csoportját, így született a KÚT Alapítvány.

Hogyan hat a felmenőink által megélt trauma a másod, harmad generáció mindennapjaira, legyen szó emberi kapcsolatokról, testi vagy lelki következményekről. Fontos szempont a megértésben, hogy a nyilvánvaló negatív hatásokon túl megvizsgáljuk a másik pólust is, mit adott a túlélésből származó örökség a generációnknak, milyen erősségeinket köszönhetjük ennek.

Rubin Eszter fordulatos regényének középpontjában a családon belül, generációkon átívelő, örökletes, generalizált szorongás változatos megnyilvánulási formái állnak. A szégyen, az önsorsrontás, önmagunk és vágyaink fel nem ismerése és fel nem vállalása.
Apátlanság, szeretetet kimutatni képtelen anya, magányos gyermekkor, és a generációkon át a szereplők génjeibe ivódott holokauszt-trauma feldolgozhatatlansága. Soha meg nem valósuló álmok kergetése, melyek kapuja egy napon megnyílik előttünk, de lehet, hogy már nincs erőnk belépni. Menekülés az élet elől. Menekülés a betegségbe, a lelki defektusok menedékébe, és végül a karanténba, ahol végleg, igazoltan el lehet rejtőzni a világ elől. A regény, csakúgy mint az előző, Árnyékkert című kötet, csodás pszichológiai esettanulmányok gyűjteménye, szokatlan fénytörésben vizsgálja felül a nyugati ember nézőpontját, amely egyik fő identitásképző forrásnak a saját traumáinkkal való azonosulást tekinti.

Tovább az esemény oldalára »