Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

TISZTA AMERIKA – Beszélgetés Hann Endrével (Medián) és Tóka Gáborral (Vox Populi)

   

Vendégeink: HANN Endre (Medián), TÓKA Gábor (Vox Populi)

Házigazdák: Galgóczi Péter és Pataki Gábor (EE)

Zoom link:
us02web.zoom.us/j/82183869917

Meeting ID: 821 8386 9917

/////////////////////////////////////////////////////////

A “Tiszta Amerika” témaválasztásnak megfelelően az amerikai választásokat megelőző közvélemény-kutatási küzdelmek, jóslatok szakértői elemzéséből kiindulva térnénk át a hazai emények megvitatására.

Megbeszélhetnénk például a Medián Intézet által nemrég egy országos vizsgálatban feltett kérdést: lenne-e szavazatszámláló a kedvenc pártja delegáltjaként? A meghívott szakemberek segítségével megmutathatjuk a válaszok országos megoszlását is.
Arról is kérdezhetjük vendégeinket, hogy mi alapján lehet megítélni, mennyire hitelesek a közvélemény-kutatási eredmények, mennyire függ a megítélésük attól, hogy mekkora mintán, és melyik közvélemény-kutató intézet gyűjtötte az adatokat.
Manipulálhat-e, mozgósíthat-e a közvélemény-kutatás közzététele?
Hol a függetlenség, az autonómia határa?

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.
Az elmúlt hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.
A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)
A beszélgetés a Korona vírus miatt online formában kerül megrendezésre, Zoom alapon.
Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. Ha érdekli a felvétel, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »