Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tilos a swing • Elnémított hangok

  BMC – Budapest Music Center Mátyás u. 8
Budapest, 1093 Magyarország
   


Közreműködik: Ensemble Voix Etouffées (Franciaország)
Vezényel: Amoury du Closel (Franciaország)

Az ünnepelt francia karmester, Amoury du Closel által megálmodott project, a ‘Forum Voix Etouffées’ (Elnémított hangok), már másod ízben szerepel Budapesten, ezen belül is a Zsidó Művészeti Napokon. A project 2008 óta járja Európa különböző országait, az Európai Unio Programjának ‘Europe for Citizens’ részeként, több mint 12 országban voltak hallhatóak a különböző műfajú, és stílusú koncertek.

A project hiánypótló, hiszen nem csak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, hanem e sötét korszak következményeit vizsgálja, ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül.

A fekete amerikai jazz a német területeken a szövetséges csapatokkal együtt jelent meg, az 1918-as vereséget követően. A Ruhr-vidék megszállását, a szenegáli gyalogosok jelenlétét, a növekvő amerikai befolyást, és az első világháború végétől a jazz zenekarok jelenlétét a német klubokban, a német kultúra elleni támadásként és a romlás tüneteként (Pfitzner) értelmezték azok, akik nem adták fel a német Harmadik Birodalom kifejlődésének eszméjét.

A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett a zene nyelvének megújítására. Kapcsolatban álltak az akkori idők legmodernebb irányzataival, így Stefan Wolpe és Erwin Schulhoff November Csoportjával, és azzal az elismeréssel, amelyet az első Jazz osztály indítása jelentett a Frankfurti Hoch Konzervatóriumban, amellyel Seiber Mátyást bízták meg. Ennek megtestesült példája volt Ernst Krenek Jonny spielt auf című jazz-operája, amely erőteljesen rasszista reakciókat váltott ki a konzervatívokból és a nemzeti szocialistákból, akik Berlinben és Bécsben is tiltakoztak e mű ellen.

1930-ban a kultúráért felelős helyi náci miniszter, Wihelm Frick betiltotta a jazzt, és 1933 után a nyilvános helyeken kötelező volt kiírni a falakra a „Tilos a swing” („Swing verboten”) feliratot.

Fedezzük fel ezen a koncerten a két világháború közötti időszakban behozott frissességet az európai zenébe, az Ensemble Voix Etouffées’ – Elnémított Hangok Együttes segítségével.
Tovább az esemény oldalára »