Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Teleki téri mesék vetítés / Tales of Teleki tér screening

  Kőleves Kazinczy utca 39-41
Budapest, 1075 Magyarország
   


Teleki téri mesék / Tales of Teleki tér with english subtitle
***scroll down for english***

Helyszín: Kőleves (Budapest, Kazinczy u. 41, 1075)
Időpont: 2017.06.11 18:00- JUDAFEST
INGYENES – REGISZTRÁCIÓS JEGYEK A TELEKI ASZTALÁNÁL.

Az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22.-ben túlélte az elmúlt 100 év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Az új nemzedék utánaeredt az imaház történetének. A fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy beszélgetőtársaikban egy valaha tündöklő, “letűnt civilizáció” utolsó képviselőire leltek. Az akkor működő egyik legnagyobb fővárosi piac környékén élő zsidóságot egy meglepően kiterjedt kóser infrastruktúra – pótimaházak, lakásimaházak, iskolák, kávémérések, vendéglők, kisipari üzemek – szolgálta ki. Az interjúalanyok még élénken emlékeztek arra, milyen színes és pezsgő élet is folyt a háború előtti Budapest harmadik legsűrűbben lakott zsidó kerületében. A “Teleki téri zsidó” szinte fogalom volt a fővárosi zsidó közbeszédben.

Trailer:

Köszönjük a támogatást a Kőlevesnek!

***

Location: Kőleves (Budapest, Kazinczy u. 41, 1075)
Date: 2017.06.11 18:00 – JUDAFEST
FREE – REGISTRATION TICKETS AT THE TELEKI’S DESK

The last Jewish prayer house of Teleki square, Budapest miraculously survived the last 100 years.
Teleki square is not around the “Jewish quarter” of Budapest, in fact it is in a different district.
The new generation of the Teleki community start a journey unfolding the story of the praying house. The young realize, that the old interviewees they found are the last living members of a once thriving, now lost civilization. The once second biggest market place in the capital of Hungary at Teleki square hosted a surprisingly big kosher infrastructure, dozens of praying houses, cafes, schools, restaurants serving the daily needs of the tens of thousands of Jews living around and of the market. The aging interviewees can still recall what a thriving, colorful life in the 8th district of Budapest, with the second biggest Jewish population in Budapest.
At that time “Teleki square Jew” used to be a well known notion among Budapest Jews.

Trailer:

talesoftelekiter.com

A Gláser Jakab Emlékalapítvány a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének civil szervezete.
Az alapítvány névadója Gláser Jakab (közismertebb nevén: Juci bácsi), aki évtizedeken keresztül az imaház lelke és motorja volt. A „Teleki zsini” a magyar zsidó hitélet különleges színfoltja: jelenleg ez a főváros egyetlen, eredetileg is hászid/szefárd imarendet (nuszách) követő, máig működő ortodox lakásimaháza.
A VIII. kerületi zsidóság múltja eddig kívül esett a társadalomtudósok érdeklődési körén. 2012 őszén indították el a Teleki’44 nevet viselő projektet, melynek célja az imaház és közvetlen környezetének kutatása, valamint az eredmények hasznos formában való bemutatása és publikálása.
Tovább az esemény oldalára »