Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Talesz / Tallit – Mohácsi András kiállítása

  Csányi5 Csányi utca 5
Budapest 7. kerület, Magyarország
   

Mohácsi András egy évtizede festi, rajzolja csíkos képeit. Művészetében a horizontális tagoltságot vertikálisan felszabdaló csíkok, a sötét és világos elemek erőteljes ütköztetései drámai alaphangú képeken jelennek meg.

A Talisz / Tallit sorozatot a 2020-as karanténban kezdte festeni. A képeken felfedezhető a hagyományos zsidó imakendő, a Talisz motívuma. A férfiak imaleplének, a hétköznapi és ünnepi imarend egyik elengedhetetlen kellékének felidézését láthatjuk a képeken. Az imakendő motívum szabad művészi értelmezéseit láthatjuk a festményeken.

A sorozat kezdeti képein mintha a régi zsinagógák megsárgult imakendőit látnánk, elárvult fehérek állnak a fekete csíkok rendszerében.
A sorozat további képei lassan kiszínesedtek, és színfoltok egyre világosodó rendszerébe álltak össze.
A képeket nézve, olyan érzésünk támad, mintha valaki, aki éppen felveszi az imakendőt, és magát egy pillanatra az ima sátorába zárja és a szemét kinyitja, és abban a pillanatban egyetlen vizuális képpé állnak össze a kendő színei, csíkjai.
A festészeti párhuzamokként Mark Rothko színfelhőit és kortársunk Sean Scully határozott kontúrú színfoltjait említhetjük meg.

Mohácsi András a képein egy eredeti technikát használ. A képeinek világos színeit, a fehér szín gazdag árnyalatait mindig fluoreszkáló festékekkel festi meg. Ha este a lámpákat lekapcsoljuk, és az esti megvilágítás megszűnik, a képek a sötétben derengő zöldes-fehér macskaszem szerű világítással élnek a sötétben. Mintha valaki becsukja a szemét és a világ visszfényei még a szeme előtt élnek tovább. Mintha a színek visszfényei egy belső ima színterét jelenítenék meg.

Mohácsi András Talisz sorozata egy kortárs festészeti anyag, melyben a zsidó imakendő motívum egy belső világról, derengő színhangokról ad üzenetet.

Megnyitó:
2020 szeptember 17. 19:00
Megnyitja: Seregi Tamás filozófus
Zene: Kovács Márton, Móser Ádám,Radnay Csilla

A kiállítás október 8-ig látogatható

A kiállítás helyszínét kizárólag maszkban lehet látogatni, kérjük a megértést.
A kiállítás megnyitója és megtekintése ingyenes. A programváltozás jogát fenntartjuk.

Tovább az esemény oldalára »