Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Szívem Keleten, s vagyok a messzi nyugaton”: Goldziher Ignác judaisztikai felsőoktatási tervei

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Magyarország
   

„A tudománynak nincs hazája, de a tudósnak van hazája”. Goldzihernek még vallása is volt. A tudományos eszményeit azonban nem látta megvalósíthatónak se a vallásában, se a hazájában.
Sokat köszönhet az iszlám-tudomány annak, hogy így látta.
Az előadás a Rabbiképzővel, az egyéb magyar felsőoktatási intézményekkel, és a jeruzsálemi Héber Egyetemmel kapcsolatos program-viták keretében tárgyalja Goldziher felsőoktatási elképzeléseit a judaisztikát illetően.

Előadó: Turán Tamás

Időpont: 2023. szeptember 7, 17 óra

Helyszín: Wesselényi utca 7., Goldmark terem

Szervezők:
– Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete (TKKI)
– Magyar Hebraisztikai Társaság
– Goldziher Intézet
– Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

/// Az Intézetről ///

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre 2021-ben. Kutatóintézetünk a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat végez különböző diszciplínák keretein belül, leginkább a történelem, politológia, szociológia, pszichológia, filozófia és a művészettörténet területén, valamint interdiszciplináris formában. Célja a közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a nemzetközi és a hazai tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

www.goldziherintezet.hu

Tovább az esemény oldalára »