Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Színházi kulisszák mögött Szebényi Ágnessel – Darvas Iván

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Nem hagyományos filmklubról van szó, hanem Szebényi Ágnes színháztörténész vetít fotógyűjteményi anyagot és mesél hozzá, a legendás színészekről. Majd a program végén kb. 15-30 percben bejátszások kerülnek sorra, előadás-, és interjúrészletek az adott színésszel. Az elmúlt évek alatt 65 legendás magyar színészről született összeállítása.

Júniusban Darvas Iván kerül bemutatásra.

Csatlakozz hozzánk Zoomon keresztül👉 us02web.zoom.us/meeting/register/tZEtcemvrjgtHNLgw1vpWFkmW9gaS1Lup30h

Darvas Szilárd néven született orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként. Gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor vette fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát. 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből, ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. Ugyanebben a börtönben játszotta később a Szerelem című film néhány jelenetét. A börtönévek után nem játszhatott, így segédmunkásként dolgozott.

1963-tól a Miskolci Nemzeti Színházban, majd a fővárosi József Attila Színházban játszott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházhoz szerződött. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett. 1995-től volt tagja a szolnoki Szigligeti Színháznak. Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül. A Liliomfi, a Dollárpapa és a Bakaruhában című filmekkel futott be. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy színpadi és filmszerepei mellett színdarabokat fordított és rendezett. Remekül rajzolt, karikatúrákat készített, műveit rendszeresen kiállították. Lábjegyzetek címmel önéletrajzi regényt írt.

—-

A Salom Klub a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a közép-generáció klubja. Rendszeresen szervez kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat. Kapcsolat: Repper Rita – [email protected] Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub

🌎Behind the scenes of theater

This is not a traditional film club. Theater historian Ágnes Szebényi projects photo collections and tells stories about legendarian actors. In June, she will introduce one of the most famous Hungarian actors, Iván Darvas.

The program is Hungarian and it’s organized by Salom Club.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS