Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szerelem papírrepülőn – Zsidó élettörténetek, az első világháború idején

 

A Centropa Alapítvány Szerelem papírrepülőn címmel rendez fotótörténeti kiállítást a 2B Galériában. Az első világháború időszakát felölelő kiállítás személyes élettörténeteken és családi fényképeken keresztül, szubjektív olvasatban mutatja be a korszak zsidóságának életét.

Nem tudjuk az órát visszaállítani. Nem tudunk 1912-ben bemenni Szegeden Keglovits Emil fotóműtermébe, ahol Braun Zsigmond és Buchhalter Aranka pózol esküvője alkalmával. Abbáziában sem lehetünk együtt 1916-ban egy jómódú nyaraló családdal. Ugyanúgy, ahogy nem léphetünk be abba a mészárszékbe, ahol Goldgruber Simon pálfai (Tolna m.) mészáros első világháborús emlékeit mesélte. Nem vehetünk részt Klein Henrik és Wagschal Rózsa esküvőjén sem, amely 1910-ben Máramarosszigeten (ma Románia), igazi hagyományos zsidó lakodalom volt, és nem kérdezhetjük meg Feith Paulát sem, aki az első világháború idején ápolónőként dolgozott egy katonai kórházban.

Azt azonban megtehetjük, hogy megkérünk idős zsidókat, meséljenek nekünk. Osszák meg velünk régi családi képeiket, és az azokon látható személyekhez és helyekhez kötődő emlékeiket. Ez a kiállítás a Centropa Alapítvány, az első világháború időszakát felölelő kiállítása, személyes élettörténeteken és családi fényképeken keresztül, szubjektív olvasatban.

A Centropa Alapítvány kiállítása 2016. november 3-án, csütörtökön, 18 órakor nyílik a 2B Galériában.

A kiállítást megnyitja: Závada Pál író
Közreműködik: Dés László előadóművész

A kiállítás 2016. december 15-ig tekinthető meg, hétfőtől-péntekig, 12-18 óráig.

Facebook