Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szép Ernő fiatalok szemével

  Japán Szalon Sacas坂
港区, 107-6302 日本 (Japan)
 

18 és 30 év közötti művészek képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás a Japán Szalonban, Szép Ernő egykori törzshelyén, a művész 130 születésnapja alkalmából. A kezdeményezés célja, hogy a sokoldalú író, költő máig érvényes és aktuális műveit leporolva közelebb hozza azokat a ma emberéhez.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Pepper Art Projects kortárs művészeti kezdeményezéssel együttműködve a 130 éve született Szép Ernőre emlékezik. A szerző tiszteletére rendezett kiállítás 2014. december 11-én, csütörtökön 18:00 órakor nyílik Szép Ernő egykori törzshelyén, a régi Japán kávéház épületében (Budapest VI. ker., Andrássy út 45. II. emelet, kapucsengő: 255kulcs3240) található Japán Szalonban.

Az összművészeti kiállításon a Szép Ernő műveiből, színdarabokból, filmekből álló összeállítás mellett fiatal alkotók munkái is megtekinthetőek lesznek. A 18 és 30 év közötti művészek számára kiírt képzőművészeti pályázatra — részben a határon túlról — több mint 90 alkotás érkezett, ezek legjobbjai kerülnek bemutatásra.

A kezdeményezés célja, hogy a sokoldalú író, költő máig érvényes és aktuális műveit leporolva közelebb hozza azokat a ma emberéhez, illetve hogy az alkotók felfedezzék Szép Ernő életútjában, munkásságában azt a számukra fontos üzenetet, amelyet egy művészeti alkotáson keresztül ők maguk is továbbítani szeretnének a közönség számára. Ezáltal képet kapunk arról, hogyan látja ma, egy XXI. századi fiatal Szép Ernőt, és – nem utolsósorban – hozzájárulunk annak az egyre növekvő társadalmi igénynek a kielégítéséhez, amely Szép Ernő életművét kívánja visszaemelni a köztudatba.

A rendezvényt Balogh Lilla Szép Ernő-kutató, a kiállítás kurátora nyitja meg. A művekből Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész előadásában hallhatunk részleteket, fuvolán közreműködik Balogh Szilvia. Az esemény zárásaként Kirschner Péter, a MaZsiKe elnöke, illetve Deák Gábor, az egyesület elnökségi tagja átadja a MaZsiKe 2014. évi díjait.