Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szántó T. Gábor: 1945 és más történetek – könyvbemutató

  1945
   


1945 és más történetek – Szántó T. Gábor könyvbemutatója Török Ferenc rendező, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter színművészek társaságában a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Osztovits Levente termében április 21-én, pénteken 16.00-kor Házigazda Kőrössi P. József, Noran Libro Kiadó. Az eseményt 17:00-tól dedikálás követi a Noran Libro-Kossuth Kiadó standjánál.

Szántó T. Gábor új könyve, a díjnyertes film alapjául szolgáló elbeszéléssel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik meg. Szántó T. Gábor kötetének címadó elbeszéléséből és az íróval közösen jegyzett forgatókönyvükből rendezte Török Ferenc 1945 című nagyjátékfilmjét.

Tudjuk, mi történt a II. világháború Európájában, de tudjuk-e, mi történt közvetlenül utána a hazatérő zsidókkal, a kitelepített svábokkal, a lakosságcsere áldozatául esett felvidéki magyarokkal?

A 20. század Közép-Európájának nagy társadalmi drámái éppúgy témái e felkavaró kötetnek, mint az egyéni sors: hogyan feszíti szét a vágy a mindennapos normák és szokások kereteit, hogyan tesz tönkre, vagy vet másik földrészre életeket?

Mi lehet a végkifejlete, ha egy túlélő családból származó, két másodgenerációs fiatalember bíróság helyett akar igazságot szolgáltatni, mert a deportálásokban egykor részt vevő csendőrtisztet hetven év múltán sem ítéli el a bíróság?

Mi történik az emberrel, ha férfitestbe születik, nőként kíván élni, de választott hivatása vallási normák betartását írja elő?

Mi lesz a sorsa az élete első szerelmét átélő kamasznak, akinek tanárnője a fiú legjobb barátjára vet szemet, és gonosz játékot űz a serdülőkkel?

Mi lehet a végzete a paraszti sorban megesett asszony süketnéma fiának, aki végső kirekesztettségében az emberi társadalomból, az állatoknál keresne vigasztalást?

Amikor a történetek végére érünk, nem úgy tesszük le Szántó T. Gábor kötetét, ahogyan írói világába beléptünk. Miközben olvassuk, átírhatja életünket, gondolkodásunkat.

24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál bővebb információ:
www.konyvfesztival.com/
Tovább az esemény oldalára »