Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szabad zsidók – zsidó szabadság: A rabbinikus szabadság és az Isteni szó • Dr. Balázs Gábor előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Dr. Balázs Gábor előadássorozata

A rabbinikus szabadság és az Isteni szó

Tegyük fel – mondja a 21. századi ember – azt még el tudom fogadni, hogy Istennek, már ha van, engedelmeskedni kell. Na de miért kellene lemondani a szabadságomról azért, mert a rabbik mondanak valamit? Ők épp ugyanolyan emberek, mint én. Ráadásul – teszi majd hozzá a 21. századi ember, aki meghallgatja ezt az előadást – még arra is találunk példát, hogy maguk a rabbik sem engedelmeskedtek Isten szavának.

A sorozatról:

Szabad zsidók – zsidó szabadság

Az előadássorozat a modern ember szempontjából egy kiemelten fontos érték, a szabadság helyét vizsgálja a zsidó hagyomány különböző korszakokban keletkezett forrásaiban, a bibliai kortól előre haladva egészen napjainkig. Minden előadás a szabadság más-más aspektusára fókuszál: az ember szabadsága Istennel szemben, a kisebbség szabadsága a többséggel szemben, a szólás és a vélemény szabadsága a dogmákkal szemben, valamint a polgári ellenállás joga a modern állammal szemben.

A JCC Budapest – Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló kurzus előadásait Dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és rabbiképzés szakának szakfelelőse tartja.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Infó és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/szabad-zsidok-zsido-szabadsag-dr-balazs-gabor-eloadasa-422

Free Jews – Jewish freedom

This series of lectures explores the position of freedom, a value of paramount importance for modern man, in the sources of the Jewish tradition from different periods, from biblical times to the present day. Each lecture will focus on a different aspect of freedom: the freedom of man in relation to God, the freedom of the minority in relation to the majority, the freedom of speech and opinion in relation to dogma, and the right of civil resistance to the modern state.

Tovább az esemény oldalára »