Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szabad zsidók – zsidó szabadság: A lelkiismeret szabadsága és Izrael • Dr. Balázs Gábor előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Dr. Balázs Gábor előadássorozata

A lelkiismeret szabadsága és Izrael

A kétezer éves állam nélküli lét után Izrael Állam megalakulása számos olyan erkölcsi és politikai kérdést vetett fel, amelyeknek korábban nem volt gyakorlati relevanciája a zsidó vallás és filozófia számára. Az előadás azokat a helyzeteket vizsgálja, hogy mit tehet a modern zsidó, akinek lelkiismerete és/vagy vallási meggyőződése összeütközésbe kerül Izrael Állam, vagy annak éppen aktuális kormánya egyes törvényeivel, rendeleteivel.

A sorozatról:

Szabad zsidók – zsidó szabadság

Az előadássorozat a modern ember szempontjából egy kiemelten fontos érték, a szabadság helyét vizsgálja a zsidó hagyomány különböző korszakokban keletkezett forrásaiban, a bibliai kortól előre haladva egészen napjainkig. Minden előadás a szabadság más-más aspektusára fókuszál: az ember szabadsága Istennel szemben, a kisebbség szabadsága a többséggel szemben, a szólás és a vélemény szabadsága a dogmákkal szemben, valamint a polgári ellenállás joga a modern állammal szemben.

A JCC Budapest – Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló kurzus előadásait Dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és rabbiképzés szakának szakfelelőse tartja.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Infó és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/szabad-zsidok-zsido-szabadsag-dr-balazs-gabor-eloadasa

Free Jews – Jewish freedom

This series of lectures explores the position of freedom, a value of paramount importance for modern man, in the sources of the Jewish tradition from different periods, from biblical times to the present day. Each lecture will focus on a different aspect of freedom: the freedom of man in relation to God, the freedom of the minority in relation to the majority, the freedom of speech and opinion in relation to dogma, and the right of civil resistance to the modern state.

Tovább az esemény oldalára »