Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Svetlana Alexievich: Elhordott múltjaink | EszterHáz könyvklub

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   


A 2015. év irodalmi Nobel-díjasának Szvetlana Alekszijevicsnek a könyve az Elhordott múltjaink a téma ezúttal, bevezető gondolatok és moderálás: Szőke Katalin

■ A könyvről ■

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink | 2015 | Európa Könyvkiadó | 600 oldal | Fordította: Iván Ildikó | ISBN: 9789634052180

Milyen embert hozott létre a ‘szocialista’ társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Meg tudtunk, meg akartunk-e változni a bukása óta, vagy továbbra is makacsul magunkban hordozzuk az akkor kialakult reflexeinket? És milyen emberi tragédiák rejtőznek az egyszerű szókapcsolat, ‘a kommunizmus bukása’ mögött?

Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül. Évtizedek óta gyűjti ezeket a történeteket, a közelmúlt fáradhatatlan krónikásaként, és az emberek megnyílnak neki, mert látják, hogy igazi empátiával találkoznak. Ez a könyve immár az ötödik darabja ‘Az utópia hangjai’ című ciklusának: ezekben a ‘polifonikus regény-vallomásokban’ emberek százai mesélnek arról, mit tett velük a kegyetlen huszadik századi történelem, vagy épp az azóta eltelt két és fél évtized.

A világhírű belarusz írónő könyvei harmincöt nyelven jelentek már meg (kettő magyarul is: A háború nem asszonyi dolog; Fiúk cinkkoporsóban), számtalan díjat kapott. Könyvei alapján világszerte számos film, színdarab és rádiójáték készült.

Olvasson bele! Részlet a könyvből: www.europakiado.hu/Content/Media/Alekszijevics_Elhordott.pdf

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálj legkésőbb szeptember 19. hétfőig, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben – mi pedig tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk.
Bejelentkezés ■ [email protected]

Az EszterHáz Könyvklubot minden hónap utolsó hétfőjén, 6 órától tartjuk a Bálint Ház Salom termében – kivéve, ha ez a nap zsidó vagy más, zárva tartással járó ünnepre esik.

Csatlakozhat hozzánk bárki, akit érdekelnek a közösen kiválasztott, elolvasandó és megvitatandó könyvek, és aki szívesen tagja egy sokoldalú és lelkes társaságnak.

Tagsági díj (1 évre, szeptembertől szeptemberig) ■ 3000Ft

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

ZSIDÓK, NŐK, ZSIDÓ NŐK – az EszterHáz Egyesület Könyvklubjának harmadik 2016-2017-es évadának a programja: KÖNYVLISTA – ELŐADÓK / MODERÁTOROK

2016. Szeptember 26.
Svetlana Alexievich: Elhordott múltjaink
Bevezeti: Szőke Katalin

2016. Október 31.
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Bevezeti: Jablonczay Tímea

2016. November 28.
W. G. Sebald: Austerlitz
Bevezeti: Kállay G.. Kata

2016. December 19.
Forgách András: Zehuze
Bevezeti: Huszár Ágnes

2016. Január 30.
Bernhard Schlink: A felolvasó
Bevezeti: Surányi Vera

2017. Február 27.
Marianna D Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből
Bevezeti: Zsoldos Emese

2017. Március 27.
Jiří Weil: Élet csillaggal
Bevezeti: Kelemen Ágnes

2017. Április 24.
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója
Bevezeti: Pécsi-Pollner Katalin

2017. Május 29.
Clara Royer: Csillag
Bevezeti: Kis Katalin Éva

2017. Június 26.
Kardos G György Avraham Bogatir hét napja
Bevezeti: Erős Ferenc
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS