Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Saya Noé, Tolvai Reni, Antonia Vai – Dalszerzők köre #4

  Magyar Zene Háza Olof Palme sétány 3-5
Budapest, 1146 Magyarország
   


Km.: Saya Noé (gitár, ének), Tolvai Reni (ének), Antonia Vai(ének), Várnai Szilvia (zongorakísérő), moderátor: Csepelyi Adrienn

A Dalszerzők köre eseményeinken mindig izgalmas, intim hangulatú, új ismereteket felderítő beszélgetések alakulnak ki népszerű dalszerző-előadók között. Ezúttal Saya Noé, Tolvai Reni, Antonia Vai a három vendég, Csepelyi Adrienn kulturális-újságíró a beszélgetőtárs-moderátor.
A dalszerzők persze zenélnek is, meg mesélnek, műhelytitkokat osztanak meg, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések.

Saya Noé hangulatos alternatív pop-noir hangzásáról ismert, amely sajátos, kórus hatású énekharmóniákat kever erős, sötét basszusokkal. Zenéjében megjelenik az electronica, triphop, trap, downtempo, uk garage és a house műfaji jellegzetességek is. Saya Noé, Malajziában, Kuala Lumpurban nőtt fel, klasszikus zenész családban. Magyarországra költözését követően, klasszikus gyökereit popzenére cserélte, majd a budapesti imPro School-ban tanult zenei producernek és indította el a karrierjét. 2020-ban együtt dolgozott a Grammy-díjas lemez producerrel, Matt Lawrence-szel (UK). Később a Nemzeti Kulturális Alap Magyarországi Zenei Támogatási Programja is választotta (2020) első teljes albumának elkészítéséhez. (Museum of Sins).
A HOTS magyar zeneiexport iroda, top 10-es listáján állandó szereplő, mint az egyik legpotenciálisabb hazai produkció, amely képes lehet a nemzetközi színtéren is meg állni a helyét. 2022-ben Artisjus-díjat kapott, mint az év könnyűzenei dalszerzője és alkotója. Saya Noé 2023-ban független előadóként a Spotify Equal kampányának a nagy követe lett. Legújabb albuma 2023 szeptember végén jelent meg, Jupiter címmal. Saya Noé a magyarországi major fesztiválok rendszeres fellépője. Az énekes-dalszerző 2022-ben indult útjára a nemzetközi vizeken, fellépett az Exit Fesztiválon (Szerbia) és az Ibis saját rendezvényén (Lengyelország). Saya Noé a legsikeresebb magyar zenész a Twitch-en. 44000 nemzetközi követője, hetente többször nézheti élőben.

Antonia Vai svéd-magyar énekesnő, dalszerző és zenei producer. Mint énekes-dalszerző megteremtette saját zenei univerzumát, amelyben a dalok személyes tartalma egybefolyódik a mitosz, a mese és a valóság elemeivel. A szövegekben rejlő történetek a dalok kiindulópontjai. Vai zenéje ötvözi a folk, a soul, a jazz és az alternativ pop stíluselemeit. Műfaji sokszínűségét különleges dallamok, szuggesztív hangulatok és egy sajátos énekhangszín egyesiti.
Stockholmban született és nőtt fel, otthonában fontos szerepet játszott egy zongora, amelyen kisgyermek kora óta játszott és írt dalokat. A konyhában gyakran szóltak Leonard Cohen, Nina Simone, Tom Waits, Tracy Chapman, Cseh Tamás és a svéd Cornelis Vreeswijk dalai. Erős, elbeszélő szövegek jellemezték ezeket a dalokat, svéd, magyar és angol nyelven. Antonia többféle zenei műfajban gyökerező alkotói tevékenységét ez a sokféle kulturális identitás alapozta meg. Zenei iskolába járt, ahol a kórusokban svéd népdalokat énekeltek, miközben odahaza, titokban, százszámra írta saját dalait. A dalok, kezdettől fogva, mint naplójegyzetek, a körülötte zajló élet eseményeit tükrözték. 18 évesen zenekart alapított és a stockholmi poetry slam-szinpadokon énekelte előszőr dalait. 2013-ban Budapestre költözött, kis bárokban és klubbokban zenélt, és hamarosan a magyar underground zenei élet egyik meghatározó előadójává vált.
A Budapestre költözést követő években több lemezt készített és jelentett meg, több videóklipjét maga rendezte és forgatta, zenekarával turnézott és fellépett számos klubban és fesztiválon, itthon és külföldön (Eurosonic Noorderslag (NL), Elbjazz Festival (D), Grape Festival (SK), Waves Vienna (AUT), Zandari Festa (KO), Live at Heart (SE). Az Artisjus által az év dalszerzőjének jelölték, két önálló teltházas koncertet adott a Művészetek Palotájában, 2018-ban döntőbe jutott a Nagyszínpad Tehetségmutató versenyén, nemzetközi énekesnők előzenekaraként szerepelt, mint Selah Sue (BE) és Yasmine Hamdan (LB). Emellett körbeturnézta az országot a Quimbyvel, színpadon állt magyar előadókkal, mint Kistehén, Sena, Saiid, Bohemian Betyars, Belau és olyan külföldi előadókkal, mint például Phonique és Duvchi. Mint dalszerző több top-listás house dal női hangjaként is felbukkant és számos magyar előadónak az angolnyelvü szövegírójaként is tevékenykedett. Zenei karrierje mellett a rendszerkritikus podcast, a Miafemme alapítója, de tagja a női technóformáció Lilith’s Ribnek is, amelynek énekeseként számos elektronikus fesztiválon szerepelt.

Tolvai Renáta, művésznevén Tolvai Reni 1991. március 24-én született Nagyváradon. A 2009-ben jelentkezett a Megasztár 5. szériájába, és végül megnyerte a televíziós zenei vetélkedőt, és ezzel együtt elnyerte „Az Év hangja Magyarországon” címet. Még ebben az évben megjelent A döntőben elhangzott dalok címmel első koncertalbuma.
2011. július 7-én jelent meg az első önálló lemeze Ékszer címmel. A lemezt felvezető első kislemeze, a Hagylak menni című szerzemény elnyerte a Transilvanian Music Awards legjobb magyar pop-dance slágerének járó díját, valamint a közönség által a Bravo Otto gálán Az év legjobb magyar videóklipjének járó elismerést. A dal tízmillió összmegtekintés felett jár a YouTube-on. 2012-ben bekerült a legjobbak közé A Dal című hazai eurovíziós dalválasztó műsorba az Élek a szemeidben című slágerével. A Do! című második stúdióalbuma 2014. október 27-én jelent meg, slágerei pedig azóta is sorjáznak.
Dalai jellemzően az R&B-pop kategóriába sorolhatók, de electro popos, jazzes és soulos behatások is jellemzik. Nagy hatással voltak rá példaképei: Beyoncé Knowles és Aretha Franklin.

Csepelyi Adrienn könnyűzenei újságíróként végzett a Majdnem Híres Rocksuliban, 2008 óta dolgozik kulturális újságíróként és publicistaként. 2013-ban Junior Prima Díjat kapott, volt a Népszabadság munkatársa, és a Népszava kulturális rovatvezetője, 2018 óta a WMN szerzője. Popfilter című műsora 2017-ben indult a Klubrádióban, 2019 óta podcastként működik a WMN égisze alatt. 2018-ban jelent meg első regénye Belemenés címmel. 2023 óta az Élet és Irodalom tévékritikusa.

Tovább az esemény oldalára »