Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sátorfeszt 1. nap – Szukot Stand up

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Madách téri szukot a Bálint Házzal

Különleges, részvételre hívó nagyvárosi sátoros fesztivállal indítjuk idei évadunkat, amely a zsidó közösség ősi hagyományát, a szukotot idézi. Szukot ünnepe arra az időszakra emlékeztet, amikor az Egyiptomból Izraelbe való sivatagi vándorlás során a zsidók sátrakban laktak és az isteni gondviselés tartotta őket életben. Évszázadokon át több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kísérte az örömünnepet, amely azúttal Budapest belvárosában sokszínű kulturális és közösségi programokkal várjuk sátrainkba a látogatókat. A négynapos programsorozat keretében szukoti városfelfedező barangolásokkal, kiállításokkal, koncerttel, filmvetítésekkel, workshopokkal, gyerekprogrammal, különleges szukoti stand-up és slam poetry produkciókkal is várjuk az érdeklődőket.

Zsidó közösségi központként egyik fő feladatunk, hogy megszólítsuk és a közösségbe integráljuk azokat a zsidó és nem zsidó egyéneket és családokat, akik jelenleg még nem aktívak a közösségi életben. Az első alkalommal megrendezésre kerülő évadnyitó Sátorfeszt jó lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére, a közösségi jövő építésére.

Október 5. csütörtöki program


15:30-16:30 és 16:30-17:30
Szukoti barangolás a pesti zsidó negyedben
Sétavezető: Aradi Péter (A séta időtartama: 1 óra)
Szukot első napján a pesti történelmi zsidó negyedben sétálunk, hogy felfedezzük sokszínűségét, rácsodálkozzunk eddig talán észre sem vett részleteire, és felidézzük néhány híres lakója alakját. Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól (a kezdési időpontra kattintással lehet)
15:00-17:00

„Ami a naptárból kimaradt!” József naptár kiállítás megnyitó és a Kohncerto Dalkör előadása
A Salom Klub népszerű festőszakköre, ahol a saját képességeiket újra felfedező tagok az önkifejezés eszközével fogalmazzák meg érzéseiket a számukra fontos,bibliai történetek feldolgozásakor. Az átélt, eltemetett személyes hatások, az egyéni asszociációk felszínre kerülése úgy nyit meg sorra zártnak vélt belső ajtókat, hogy közben az elkészült festmények a művek befogadói számára is művészi élményt nyújtanak hónapról hónapra. A Kohncerto Dalkör amatőr dalolni vágyó hölgyek, urak találkozása, ahol régi magyar és külföldi slágereket, magyar, zsidó és jiddis dalokat énekelnek.


15:00-16:00
Izraeli filmválogatás

16:00-18:00
ZsiFilm Klub – AZ ÁLLAM KONTRA FRITZ BAUER (Német nyelven, magyar és angol felirattal | német film, 105 perc, 2015)

17:00-19:15 (3×45 perc)
Tanítás Szukot témakörben,
akik velünl lesznek: Fritz Zsuzsa, Zev Paskez, Kelemen Kata

  • Fritz Zsuzsa – Vendégség, halál és kóserság

    Szöveget olvasunk és megpróbáljuk megtalálni a kapcsolatot Szukot ünnepe, a tejes-húsos tilalom, a vendégek és a halál között. Minden kétkedőnek: van
  • Zev Paskez​ – Az „Én” házam az „Én” váram
    Elhagyni a biztost a bizonytalanért? De, igazából mi is a biztos és mi a bizonytalan? Sátoros ünnep, ami lezárja az őszi ünnepek sorát, pont a hideg idő kezdetén elhagyjuk a jó meleg lakást…
  • Kelemen Kata rabbi – Szukkot- a leguniverzálisabb zsidó ünnep
    Különös növénycsokor-rázás, idő-és térhatárok nélküli vendéglátás, ősi tulok-áldozás és mai öko-kásrut… Hogyan fejezik ki e sajátságosan zsidó rítusok, szimbólumok és életelvek az egyetemes világba való bekötöttségünket.

20:00-21:30
Szukot Stand up / Papp Réka Kinga
A valódi hősnők nem olyan dicsőek, mint a mesékben: a tűsarkaik beleakadnak a cekkerükbe, a gyerekük vonyít, a magánéletük többnyire romokban hever. Tüntetésből nem lehet megélni, a mosást sem rakja be helyette a Budapest-New York-Tel Aviv tengely. Papp Réka Kinga háztartási depressziójáról, feminista gyereknevelésről, válásról, vallásról és randizásról, meg a politikai karrierjéről beszél.

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 ZsiMitTud? | 15:00-18:00 Gyereksarok | 15:00-18:00 Éld át! – interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

További napok: október 6. péntek | október 7. szombat | október 8. vasárnap

Helyszín

Madách Imre tér, Budapest, 1075


Szervező

A fesztivál főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A JDC-MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Mozaik Zsidó Közösségi Hub, Narancsliget Adományközpont, Női Egészségmegőrző Program és Szarvasi Tábor.
Ingyenes program.


Tovább az esemény oldalára »