Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rubin Eszter: Barhesz – Csákányi Eszter előadásában

  Rumbach Zsinagóga Rumbach Sebestyén utca 11-13
Budapest, 1075 Magyarország
   


Rubin Eszter: Barhesz – Csákányi Eszter előadásában, felolvasószínházi formában.

Rubin Eszter Barhesz című regénye alapján készült monodrámából, Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő előadásában. Az előadás után kóstoló Rubin Eszter saját sütésű barheszéből a Múzeumok Éjszakáján a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

A szerző Rubin Eszter megrázó személyes története kisfia haláláról, amely szimbolikus párhuzamot alkot a zsidó nép sorsával. Történhet bármely tragédia, mégsem éljük az életünket drámai díszletek között. Éppen ellenkezőleg: a halálnak csak az élettel lehet ellentmondani. Ezért szól a Barhesz az életről.

A barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács. Ebben a tipikusan 20. századi magyar-zsidó történetben úgy fonódik össze két család sorsa, akár a barhesz fonatai. Mákkal bőven megszórva.

A gasztronómiával sűrűn átszőtt szöveg mindig a konyhába tér vissza, ahol saját gyökereinket, identitásunkat kutatjuk a fazekakban. A zsidóknál kitüntetett szerepe van az evésnek: „Ki akartak irtani, nem sikerült, akkor együnk”

Az előadás érvényes Múzeumok Éjszakája karszalaggal tekinthető meg. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet.
Tovább az esemény oldalára »