Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A vírus ellen

   

Reményekkel kezdjük az újévet.
A mögöttünk hagyott esztendő, a járvány drámai, embert próbáló eseményei, küzdelmei középpontjában ott volt s hősiesen helytállt csoportunk tagja, Doka Erika nővér.
A beszélgetés az ő tapasztalatainak közreadásával kezdődik. Merítsünk belőle erőt.
Erika szavait Síklaki István szociálpszichológus folytatja.
Arról beszélgethetünk vele, hogy ez a bizonyos „emberi próba” milyen hatást váltott, válthat ki az emberekből, mit bír az ember félelmei közt, magányában, képernyő előtt vagy anélkül.
Az Eleven Emlékmű online-beszélgetőköre ezzel a témával indítja az új évet.

A beszélgetés házigazdája:
Trencsényi László
Moderátor: Pataki Gábor

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.
Az elmúlt három évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.
A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)
A beszélgetés a Korona vírus miatt online formában kerül megrendezésre, Zoom alapon.
Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. Ha érdekli a hangfelvétel, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]
A beszélgetéseink végén adománygyűjtés folyik a technikai eszközök pótlása és az Eleven Emlékmű fenntartása érdekében.

Tovább az esemény oldalára »