Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Reakciók a spanyolországi kiűzetésre – Dr. Balázs Gábor

 
   

Ismét izgalmas előadással jelentkezik Balázs Gábor a “A zsidó történelem értelme” sorozatunkban: Reakciók a spanyolországi kiűzetésre

A zsidó nép történelme során megélt számos “aranykort”, és ezeknek többnyire súlyos trauma vetett végett. A középkori aranykor helyszíne Spanyolország volt. Ezen az előadáson azt fogjuk megvizsgálni, hogy az 1492-es kiűzetést követően milyen reakciók születtek erre a történelmi traumára.

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt: us02web.zoom.us/j/83171476551

Webinar ID: 831-7147-6551

•● MI EZ? ●•

Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.

🌎🇺🇸🇬🇧 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: Reactions to the expulsion from Spain
The program is in Hungarian.

Tovább az esemény oldalára »