Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rangos beszélgetések: Forradalom és az antiszemitizmus

 
   

Folytatódnak Rangos Katalin beszélgetései a JCC Budapest – Bálint Házban aktuális, közéleti és egyéb érdekes témákról. Ehavi beszélgetőtársak: Rainer M. János és Standeisky Éva

Volt-e antiszemitizmus a forradalom alatt? Még nem telt el sok idő a Holokauszt óta, így hiába nem volt zsidóellenes a közhangulat, a félelem mégis élt. Milyen szerepe volt a hazai zsidóságnak a forradalomban? Milyen okokból fordult ellenük a tömeg haragja, ahol ez történt? S milyen következményei lettek mindennek – azaz választották-e az emigrációt a zsidók az újból megtapasztalt félelem miatt?

A beszélgetőtársak:
Dr. Rainer M. János történész, az egri Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Intézet tanára, a volt 1956-os Intézet utolsó igazgatója. Egyik szakterülete az 1956-os forradalom, elsőként publikált könyvet Nagy Imréről.
Standeisky Éva történész, a Debreceni Egyetem oktatója és a volt 1956-os Intézet munkatársa. Kutatási témái többek között: a hatalom és az irodalom, a nagy politika és társadalmi kataklizmák hatása a mindennapok emberére; 1956 társadalom- és eszmetörténete és a XX. századi magyarországi antiszemitizmus.

A Rangos beszélgetéseket a helyzetre való tekintettel FB Live-on tudod követni:
www.facebook.com/BalintHaz/live

🇬🇧 Rangos Talks in JCC Budapest – Bálint Ház: Revolution and antisemitism

The Holocaust was too close. What did the Hungarian Jews felt in 56? Was there any antisemitism during the revolution? Was the fear real?
Dr. János M. Rainer and Éva Standeisky historians talk about the era.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS