Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Raj Tamás Akadémia

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Raj Tamás Akadémia, 2024 VII. 6 (SZO), 16-18 óra, BH
Zsigmond Anna: „Zsigmond László életútja

Július 6-án Zsigmond Anna beszélgető partnere Riszovannij Mihály lesz.
Zsigmond László életútja nem életrajz, hanem egy korszak bemutatása, melyben ugyan Ő főszereplő, de nem egyedül.
A 20. század történelme, oktatáspolitikája, társadalma és a korszak az, amelybe elhelyeztem Édesapámat Baranya, azaz Mohács, Baja, Pécs oktatásintézményeiben. Ezzel együtt bemutattam közel 100 éves dokumentumok segítségével az iskolák életét, a nevelési elveket és az antiszemitizmus meglétét, egészen a numerus clausus első gyakorlatban megjelenő tragédiájáig, mindvégig bemutatva az érintett városok zsidóságának kiirtását. Az utat felvezettem a cionista mozgalom kezdetéig, Pécs és a cionista fiatalok előadásait bemutatva, kapcsolatukat és a budapesti hátteret – mindezt igen röviden, hiszen újságok alapján dolgoztam tudatosan. Megpróbáltam felkutatni az izraelita iskolák szellemiségét, a tudás átadását Mohácson, majd a cisztercita középiskola dokumentumait, iskolai szabályokkal, követelményeivel, végül a pécsi Erzsébet Egyetem történetét – részletesen 1932-ig.
1932-t követően egy 2020-ban megjelent könyvem követi életét, Palesztinában:
www.libri.hu/konyv/zsigmond_anna.a-tiszatol-a-hefer-volgyeig-1927-1948.html
A tudósi/tanári pályájáról nem írtam, nem is volt szándékomban.
A könyvem kettős olvasói közönséget céloz meg, célom, hogy ez az út ismert legyen a fiatal generációknak, az oktatóknak/nevelőknek/tanároknak. Így visszajelzést csak annyiban kaptam, hogy bemutatták Pécsett. Nagy köszönettel vettem.
A budapesti bemutató Édesapám történészi munkássága volt, amely figyelemfelkeltő célzattal elérte az ELTE érintett tanszékét, valamint mindazon emlékező idősebb társaimat, kollégáimat, tanítványáét, akik jelen voltak, a történelem és annak művelői munkásságának életben tartására, emlékére.

Tovább az esemény oldalára »