Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

PurimFeszt 2024: Ünnep győzelmi mámorban

   

PurimFeszt 2024: Ünnep győzelmi mámorban

Purim a sorsvetés és a győzelem ünnepe, amikor egy szinte mesebeli királyné talál rá az igazi népére, és szembeszáll az önkénnyel a zsidóság megmentése érdekében. Az idei PurimFeszten ünnepeljünk közösen, legyünk együtt a legvidámabb zsidó ünnepen március 21-27 között!

Minden, ami Purim: Megila olvasás, koncertek, buli, ünnepi kórustalálkozó, gyerekzsivaj, sípolás és dobolás. Ilyen programkavalkád várja azokat, akik részt vesznek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által szervezett PurimFeszten március 21-27. között.

Folytatva a tavalyi Hanukakor megkezdett hagyományunkat, idén Purimkor is izgalmas, sokszínű programsorozattal várunk mindenkit, hogy legyünk együtt a legvidámabb zsidó ünnepen, közösen fütyüljük ki a gonoszt és ünnepeljük a jót!

Együtt ünnepeljük meg Eszter királynét, aki szembeszegült az önkénnyel a zsidóság megmentése érdekében. Eszter királyné könyvének (Megila) hangos felolvasásán ősi hagyományaink szerint kereplőkkel űzzük el a gonosz Hámán emlékezetét, és önfeledt ünneplés közepette újra elbeszéljük ezt a csodálatos történetet.

Az alábbi programokon örömmel látunk minden korosztályt, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy közösen és közösségben ünnepelhessünk!

Március 21. csütörtök, 19 óra
Kováts Kriszta Biblia Show – bibliai történetek dalokban elmesélve

JEGYVÁSÁRLÁS
www.jegy.hu/program/kovats-kriszta-biblia-show-bibliai-tortenetek-dalokban-elmeselve-159638/1119815

„A jövő mindig másoké. Vándorlunk negyven-ötven évig –
hogy végre megláthassuk egyszer majd az Ígéret földjét.
A jövő mindig másoké. Elélünk hetven-nyolcvan évig –
és aztán nem hallunk, csak csöndet már: az ítélet csöndjét.”

Kováts Kriszta, az Evita és a Mamma mia! sztárja, az Álomfejtés és a Zenemozi után ismét új – vagy inkább talán nagyon régi – világba visz el minket, a Biblia világába.

Kováts Kriszta a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival. Ilyenek a nő teremtése, Bábel tornyának építése, Noé bárkája vagy A fáraó álma. Habár ezek ősi történetek, mégis a mi érzéseinkről és problémáinkról is szólnak.
A témák persze ismerősek lesznek, de tapasztalatból tudjuk, hogy Kováts Kriszta és zenész kollégái mindig meg tudnak lepni minket.

A Biblia show zenei anyaga Kováts Krisztának íródott, ahogy mondta: elfogultan nőpárti szerzők tollából. A művésznő így énekhangjával megjeleníti Évát, az első nőt; Ruthot, a hűség örök példaképét; Hágárt, akit Ábrahám szeretett; Lót feleségét; vagy Salomét, akit gyilkos vágy emésztett.

Kováts Kriszta – ének, gitár; Wolf Péter – zongora; Faludi Judit – cselló; Keönch László – hegedű, ütőhangszerek, beatbox, vokál

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

//

MegaPurimParty – karaoke, tombola, evés-ivás, DJ-buli!
Március 23. szombat, 19.30 órától hajnalig

INGYENES REGISZTRÁCIÓ
cooltix.hu/event/65e5fad47a56f0e16cd67bcd

Fergeteges bulival, hamisítatlan Club Sababa érzéssel várunk titeket egy megapartira, ahol lesz Hámán-táska, bor, karaoke, tombola hatalmas nyereményekkel, és ha ez nem volna elegendő, lesz még sok meglepetés! Beöltözni, felöltözni, átöltözni ajánlott! A Megilát Radnóti Zoltán főrabbival és Deutsch Péter rabbival olvassuk fel, Hámán nevének említésekor szokás szerint fújolni, sípolni, kerepelni, kiabálni, dobolni kötelező!

Ezen az estén Arató András videódiszkója zenés időutazás lesz a retrotól napjainkig, majd Selector Emka DJ. pörgeti a lemezeket a Club Sababa generációnak.

(A Bethlen téri és a Bét Sálom zsinagóga közös purimi bulija a Mazsihisz-BZSH és a Club Sababa közös szervezésében valósul meg.)

Helyszín: Goldmark terem
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Wesselényi u. 7.

//

Március 24. vasárnap, 10 órától
Megila olvasás és purimi kórustalálkozó

INGYENES REGISZTRÁCIÓ
cooltix.hu/event/65e5e44b5baa4311e3ac8d99

Radnóti Zoltán főrabbival, Deutsch Péter rabbival, Zucker Immánuel főkántorral, valamint a Lauder Iskola Sirim kórusával, a Scheiber Iskola és a Bálint Ház kórusaival, purimi büfével. Gyerekek, szülők és nagyszülők, már előre kérünk mindenkit, hogy közösen dobogjunk majd a lábunkkal és ricsajozzunk a kereplőinkkel Hámán nevének említésekor.

A Megila (Eszter könyve) arra tanít, hogy minden szorult helyzetből van kiút, hogy hittel, ésszel és szívvel a legnagyobb ellenség is legyőzhető! A történet megmutatja az összefogás és a közösségbe vetett hit erejét.

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

//

Március 24. 15.30 órától
Purim Gádol – Családi Purim a Bálint Házban

JEGYVÁSÁRLÁS
balinthaz.hu/shop/events/csaladi-purim-2024

Szeretettel várunk mindenkit egy óriási jelmezes buliba, a Bálint Ház, a Benjámin ovi és a Rumbi Tanház szervezésében, ahol rengeteg izgalmas dolog vár Benneteket. A programok között lesz lufihajtogatás Peppinó bohóccal, purimi dalok a Benjáminos óvónőkkel, Eszter-lánc mesezenekar koncertje és hóra táncház. Emellett a gyerekek és a felnőttek változatos játékokkal és kézműves foglalkozásokkal szórakozhatnak: vattacukor készítés, kaszinó, fotósarok, óriás társasjáték, Hámán-táska sütés, óriás kockapuzzle, Éden játszóház, Misloáh mánot (ajándékkosár) készítés. Nem utolsó sorban pedig minden gyereket vár Eszter királyné szépségszalonja arcfestéssel, csillámtetkóval és hajfonással. Várunk mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy együtt ünnepeljük Purim ünnepét! Lesznek kóstolók, játékok és sok-sok nevetés. Ne felejtsetek el jelmezt hozni!

Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. kerület Révay utca 16.

//

Március 24. vasárnap, 19 óra
Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertje

JEGYVÁSÁRLÁS
www.jegy.hu/program/behumi-dori-kozma-orsi-es-vaczi-eszter-purimi-koncertje-159637/1119813

Különleges produkcióra készül az egykori Jazz+Az zenekar három kiemelkedő tehetségű énekesnője Fenyő Iván színművész közreműködésével, aki dalban és prózában meséli újra a purimi ünnep történetét, hogy közelebb kerüljünk az ünnep jelentőségéhez, és megértsük, hogy e bibliai történet milyen üzeneteket hordoz ma.

Behumi Dóri életvidám egyénisége a hatalmas népszerűségre szert tett Budapest Bár produkció alapköve, míg Kozma Orsi saját zenekarával, illetve a Cotton Club Singers-szel újabb és újabb oldaláról mutatkozik meg. Váczi Eszter Geszti Péterrel készített közös estet, de szintén sokszor hallhatjuk saját estjein füstös hangját.

A koncerten három kitűnő muzsikus kíséretében Dés László örökzöld szerzeményei, Barbra Streisand és George Gershwin slágerei, sanzonok, valamint csodálatos jiddis melódiák is felcsendülnek majd. Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter egyedi hangja – Gátos Iván érzékeny hangszerelésében – most is különösen nagy zenei élményt ígér!

Behumi Dóri , Kozma Orsi, Váczi Eszter – ének; Fenyő Iván, valamint Gátos Iván – zongora; Schneider Zoltán – gitár és Molnár Mátyás – ütőhangszerek.

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

//

Március 27. szerda, 19 óra
Tóbiás, a tejesember
Sólem Aléchem azonos című elbeszéléskötete nyomán – a Gólem Sznház produkciója

RÉSZLETES SZEREPOSZTÁS ÉS JEGYVÁSÁRLÁS
golemkozpont.jegyx1.hu/eloadas/2929/tobias–a-tejesember-

„Az ember kínlódik a gyerekeiért, vergődik, mint a szárazra vetett hal, ők meg elpártoltak tőlem. Azt mondják, többet értenek nálunk. Hiába, a mai gyerekek túlságosan okosak…” – így panaszkodik Tóbiás, a tejesember (igen, AZ a tejesember) a gyerekeiről. Tevje, a Hegedűs a háztetőn főhőse eredetileg Tóbiás, Sólem Aléchem teremtménye, aki igyekszik jó apja lenni lányainak, de nem érti, felnőve mivé válnak, mikor ő mást képzelt, mást tervezett, máshogy emlékszik rájuk.

A méltán híres musicalhez képest az eredeti elbeszéléskötet talán még árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket – és micsoda teher nekik látni a mi küszködésünket; hiszen mivégre küszködtek akkor ők egész életükben, ha nem értünk… És vajon hogyan tudnának jól szeretni minket?

Helyszín: Gólem Központ
Pontos cím: BUdapest VII. kerület, Csányi utca 3.

//

Kérjük támogassa Ön is adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkáját Technikai számunk: 0358

Tovább az esemény oldalára »