Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Őseink: az askenázi zsidóság – Előadó: Dr. Balázs Gábor

 
   

Ismét izgalmas előadással jelentkezik Balázs Gábor a „A zsidó történelem értelme” sorozatunkban: Őseink: az askenázi zsidóság.

Az előadás az askenázi zsidóság eredetével és korai történetével foglalkozik, és klasszikus források alapján próbálja meg bemutatni az európai zsidóság kultúrájának hajnalát.

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt👉 us02web.zoom.us/j/81005451200
Webinar ID: 810-0545-1200

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

•● MI EZ? ●•

Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.

🌎🇺🇸🇬🇧 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: Our Ancestors: the Ashkenazi Jews

Gábor Balázs will talk about the origins and early history of Ashkenazi Jews as he presents the dawn of European Jewish culture based on classical sources.

The program is in Hungarian.

Tovább az esemény oldalára »