Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Olyan lesz, mint egy szombat esti buli Budapesten”

 

A Zsidó Művészeti Napok keretén belül kerül megrendezésre a Tel-Aviv Party elnevezésű esemény a Mazel Tovban, az estén izraeli DJ-k mellett a DART kortárs tánc társulat is fellép majd. Ennek apropóján a társulat művészeti vezetőjével, Varga Kingával és tagjaival Nagy Emesével és Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

Honnan jött a Tel-Aviv Party ötlete?

Várnagy Kristóf: Minket nagyon foglalkoztat az interakció a közönséggel, próbáljuk megtörni azt a határt, ahol a színpad véget ér és ahol a nézőtér kezdődik. Ebből született az a gondolat, hogy lehetne-e a kortárs táncot egy másféle közegben prezentálni, hasonlóan a néptánc táncházbeli megjelenítéséhez. A táncházból aztán party lett, ahol azt szeretnénk kipróbálni, hogyan találja meg a kortárs tánc a helyét egy mai buliban.

Nagy Emese: Ez az én Tel-Aviv mániámnak is köszönhető. Két ismerős izraeli DJ-t kértünk fel, hogy játszanak a buliban, az egyikük Nadav Neeman, aki a Kuli Alma, az egyik legfelkapottabb tel-avivi szórakozóhely társalapítója és állandó DJ-je, a másikuk pedig Guy Shomroni, a Batsheva Dance Company volt táncosa. Szerencsénkre mindketten igent mondtak.

Mi lesz a DART szerepe ezen a bulin?

Várnagy Kristóf: Olyan lesz, mint egy szombat esti buli Budapesten, lesz zene, lesz bár és lesz jó társaság, akik amúgy is eljönnének. A különbség viszont, hogy a zene egészen biztos egyedi lesz, mivel a két izraeli DJ olyan zenei világot hoz, amely itthon nem elérhető, mi pedig táncosként fogunk ebben részt venni, rövidebb-hosszabb táncos eventeket szúrunk bele az estébe. Valahogy úgy kell elképzelni, mint régen a revüt vagy a kabarét: van egy társasági esemény, amelyen az emberek részt vesznek, esznek, isznak, szórakoznak, és e mellé még kapnak egy műsort, amit vagy néznek, vagy nem, ez egy elérhető extra program.

Nagy Emese: Amikor úgy érezzük, hogy egy kicsit leülne a hangulat, akkor majd elkezdjük felpörgetni az embereket a táncunkkal.

DART a Mazel Tovban

Hogyan jött létre a társulat?

Varga Kinga: Valamikor 2010 körül kezdtem, akkor még projekt rendszerben dolgoztam, és főként az operaházi táncosokkal működtem együtt. 2013-ban csatlakozott hozzám Emese, és innentől mi ketten lettünk a társulat magja és kreatív szervezője, aztán valamivel később Kristóf is csatlakozott ehhez a belső maghoz. Arra törekszünk, hogy egy állandó társulatot hozzunk létre, amely nem támogatásoktól függ, hanem önállóan, mint DART produkció képes kitermelni a működéséhez szükséges költségeket.

 

 

Többször említettétek Izraelt. Honnan jön ez a „Tel-Aviv mánia”?

Nagy Emese: Két évvel ezelőtt voltunk először Kingával a Batsheva Dance Company tíznapos téli kurzusán, és akkor ez rögtön egy nagy szerelem lett a számomra. Az elmúlt másfél évben már négyszer mentem vissza. Szerintem Izrael egyik legnagyobb exportja ez a társulat, és az Ohad Naharin által kifejlesztett Gaga improvizációs technika éppen most kezd jobban a köztudatba kerülni. Ráadásul Tel-Aviv egy új központja lett a kortárs táncnak és a kultúrának úgy általában, ott még a helyi CBA-ban is szaxofonozik az eladó. De nem csak Tel-Avivban, Jeruzsálemben is nagyon virágzik a kulturális élet. Nekem nagyon tetszik még az ottani emberek spontaneitása és életszeretete, az, ahogy a jelenben élnek.

JEvents Android JEvents IOS