Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Női művészet felé? » Justus Pál-beszélgetések 14.0 «

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   


BAGLYAS ERIKA és SZÁSZ LILLA képzőművészekkel GADÓ FLÓRA kurátor és K. HORVÁTH ZSOLT társadalomtörténész beszélget.

A Justus Pál-beszélgetések központi eleme a művészeti és társadalmi kérdések keresztezése. Beszélgetéseink során olyan művészi megnyilatkozásokat vitattunk meg, melyek áttételesen valamilyen társas, társadalmi problémáról (a transzneműségtől a migrációig) beszélnek a regény vagy a mozgókép nyelvén.
A mostani beszélgetésen két női művész, Baglyas Erika és Szász Lilla munkássága kapcsán Gadó Flóra kurátorral arra fogunk rákérdezni, hogy mennyiben „anyaga”, forrása a külvilág egy képzőművész reflexióinak?
Mivel mindkettejük munkásságában emfatikus módon jelenik meg a személyesség, az intimitás (betegség, halál, gyász), ugyancsak fontos számba venni az egyéni és a társadalmi szint közötti analógiákat.
Baglyas Erika és Szász Lilla egy-egy projektje, kiállítása kapcsán a fenti kérdések mellett arra is rá fogunk kérdezni, hogy a személyesség művészi szublimálásának mennyire komponense szerintük az, hogy nők, női művészek.

■ Társadalmi-művészeti beszélgetéssorozat, a Mérei Ferenc Szakkollégium és a Bálint Ház közös szervezésében Justus Pál emlékének ajánlva. ■

■ A sorozatról ■
Kortárs művekről, filmekről, irodalmi alkotásokról és bennük megjelenő társadalmi kérdésekről beszélget K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus az alkotókkal és a téma szakértőivel.

■ Justus Pál ■
Justus Pál (1905-1965) neve hallatán a többség számára az ugrik be, hogy 1945 után szociáldemokrata politikus volt, pártja baloldalán állt, s a Rajk-per VIII. rendű vádlottjaként elítélték. E beállítás nem téves, de leegyszerűsítő.
A művészet- és a társadalomkritikai gondolkodás metszéspontjában álló művek kötetlen megbeszélésére invitáló sorozatunkat a költő, társadalomkritikus, ideológus és műfordító Justus Pál emlékének ajánljuk.

■ JEGY ■
Érvényes diákigazolvánnyal ingyenes.
Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft
Nyugdíjasigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.
Tovább az esemény oldalára »