Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nemzetkép – múlt és jövő

   

A trianoni évforduló miatt előtérbe került ismét a nemzetfogalom kérdése. Releváns-e ma ez a kategória? Mit jelent ma „nemzetben gondolkodni”? A globalizálódó világ nem tette-e avíttá ezt a fogalmat? Szükség van-e rá és ha igen, milyenre?

Evvel a beszélgetéssel a nemzetfogalomról szóló első Eleven vitát folytatjuk. A beszélgetés részét képezi a Heritage Contact Zone 2 éves nemzetközi kutatás-záró eseménysorozatának, amelyen most külföldi megfigyelők is részt vesznek. Bemutatjuk a projekt résztvevői által elkészített Eszköztárat (Toolkit), amelynek célja, hogy más civil szervezetek számára elérhetővé tegye a projekt résztvevőinek tapasztalatait a kényes, vitatott örökségek kezelésében.

A beszélgetés meghívott vendégei: Béndek Péter filozófus és Szűcs Zoltán Gábor politológus.
Az esemény házigazdái: Béndek Ábris és Heller Mária.
Moderátor: Pataki Gábor

Az eseményen Zoom platformon lehet részt venni. A Zoom linket hamarosan közöljük.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.
Az elmúlt három évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.
A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)
A beszélgetés a Corona vírus miatt online formában kerül megrendezésre, Zoom alapon.
Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. A hangfelvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS