Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Néhányan fürödni fognak” – Fehérterror Magyarországon 1919 után

  Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Alkotmány utca 2., Budapest, Hungary, 1054
   

Résztvevők: BÖDŐK GERGELY (Clio Intézet)
PAKSA RUDOLF (BTK TTI)
Moderátor: CSUNDERLIK PÉTER (ELTE BTK, PTI)

Miképp a proletárdiktatúra vörösterrorjának nagyságát démonikussá növesztette a jobboldali emlékezet, úgy az ellenforradalmi fehérterror mértékét a baloldali recepció túlozta el. Valóságos pokolként festették meg az 1919 utáni Magyarországot a „tényfeltárónak” szánt munkákban, mint amilyen Pogány József Bécsben megjelent A fehér terror Magyarországon című 1919-es könyve, vagy éppenséggel Tormay Cécile Bujdosó könyvéhez hasonló „naplókban”, mint amilyen Bölöni Györgyné szintén Bécsben kiadott, 1921-es Szenvedések könyve, vagy olyan regényekben, mint a munkásíró Kiss Lajos Moszkvában 1931-ben publikált Vörös városa.

De valójában hány áldozata volt a fehérterrornak? Volt-e ideológiája, vagy csak a szimpla bosszúvágy fűtötte azokat a különítményeseket, akik 1919 augusztusától szedték az áldozataikat? Esetleg még csak bosszúvágyuk se volt, hanem a világháborúban „brutalizálódott” veteránok élvezték, hogy itthon is szabad kezet kapnak az ölésre és a hatalmaskodásra? Hogy megverjenek valakit csak azért, mert Népszavát olvas a kávéházban?
És mi volt Horthy Miklós felelőssége a fehérterrorban? Hiszen miképp Kun Béla is azt mondta, hogy „a terrorról nem beszélni kell, hanem csinálni”, úgy Beniczky Ödön szerint Horthy is azzal adott felhatalmazást a Népszava szerkesztőjének, Somogyi Bélának 1920. február 17-i meggyilkolására: „Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni!”.

A száz évvel ezelőtt történt hírhedt Somogyi-Bacsó-gyilkosság alkalmat ad arra, hogy mindezeket a kérdéseket megvitassuk.

Tovább az esemény oldalára »