Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ne zavarj, szülök! – Réz Anna társadalmi beszélgetéssorozata

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Mit értünk háborítatlan szülés alatt, és miért olyan nehéz megvalósítani? Szükségmegoldás vagy megváltás? – a császármetszés társadalmi megítélése. Bababarát vagy anyabarát – milyen helyzetekben áll fenn érdekkonfliktus a szülő és születő között? Fazakas Pálma szociálpolitikus, Csermely Gyula szülész, Péterfy-Novák Éva író Réz Anna sorozatában.

 
Mit értünk háborítatlan szülés alatt, és miért olyan nehéz megvalósítani? Szükségmegoldás vagy megváltás? – a császármetszés társadalmi megítélése. Bababarát vagy anyabarát – milyen helyzetekben áll fenn érdekkonfliktus a szülő és születő között? Rendszerhiba vagy egyéni hitványságok következménye a szülési erőszak?

Magyarországon állandó vita tárgya, kinek a szava számít a legtöbbet egy gyerek világrahozatalánál. Az egészségügyi szempontok, az anyasággal kapcsolatos elvárások, az orvoslásról és a tudományról alkotott képünk mind-mind befolyással vannak arra, mekkora szabadságot engedünk a nőknek abban, hogy meghatározhassák szülésük helyét és lefolyását.

 
A beszélgetés résztvevői:
Fazakas Pálma szociálpolitikus, Születésház Egyesület
Csermely Gyula szülész-nőgyógyász
Péterfy-Novák Éva író
Házigazda: Réz Anna filozófus
 Ne zavarj szülök

 Üvegplafon: a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés

A témavezető tanárod nem bátorít, hogy doktori képzésre jelentkezz? Az állásinterjún finoman érdeklődnek, mikor akarsz majd „lebabázni”? A főnöködnek jobban tetszik az ötleted, amikor két perccel később egy férfikollégád megismétli? Az óvónő szerint nem elég „lányosan” öltözködik a lányod? Nincs a körzetedben női politikus, aki képviselné az érdekeidet? Idegenek adnak tanácsot, mit illik egy terhes nőnek enni? Első pillantásra úgy tűnik, hogy a nyugati demokráciákban élő nők előtt pontosan ugyanazok a lehetőségek nyitottak, mint a férfiak számára. A társadalomtudósok mégis nap mint nap szembesítenek bennünket a sokkoló ténnyel: az „átlagos” férfi és női élet továbbra is radikálisan különbözik egymástól. Honnan erednek ezek a különbségek és mi élteti őket? Szabadon választanak a nők vagy valamifajta kényszer hatására cselekszenek, amikor rátérnek egy-egy tipikusan „női” életútra?

A beszélgetés ideje alatt a Bálint Ház játszóháza díjmentesen gondoskodik gyerekeitek szórakoztatásáról.

Jegy


Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft; Nyugdijas és felsőokatatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.