Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Művészeti performansszal zárul a Kő kövön című tárlat a Néprajzi Múzeumban

  Néprajzi Múzeum Kossuth Lajos tér 12.
Budapest, 1055 Magyarország
 

Ingyenes programokkal, tárlatvezetéssel, emlékműsorral és művészeti performansszal zárul vasárnap a Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban.

A tárlatot délután hat órától Szarvas Zsuzsa, Bata Tímea, Gebauer Hanga és Sedlmayr Krisztina kurátorok vezetésével tekinthetik meg a látogatók, fél nyolctól pedig Az emlékezet rezonanciái címmel lesz látható a magyar holokauszt 70. évfordulójára készült emlékműsor és művészeti performansz. Alapja a Lauder Javne Iskola diákjai és tanárai által készített Lili és Anikó című dokumentumfilm, amely egy zsidócsaládot bújtató nő és egy kislány történetét meséli el. A film részleteit a Z’mirim klezmer zenekar játéka és a diákok előadásában felhangzó versrészletek kapcsolják össze, fény-, hang- és látványtechnikával kiegészítve. A programokon való részvétel ingyenes.

A tavaly októberben nyílt kiállítás törzsanyagát a Néprajzi Múzeum saját gyűjteménye adja. Ez a kollekció – egy-egy tárgy kivételével – még soha nem szerepelt kiállításon, sőt, eddig a múzeum zsidó vonatkozású anyagának pontos számbavétele, értelmezése sem történt meg. A csaknem egy évig látogatható tárlat erre tett kísérletet: bemutatta a kicsi, de jelentős judaika gyűjteményt, a zsidó használati eszközöket, a zsidó műtárgykereskedők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a gazdag fotóanyagot.

JEvents Android JEvents IOS