Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Műtárgyak Éjszakája EXTRA – Művészeti séták budapesti …

  Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető Budapest, 1087 Magyarország
   

A korábbi, a Műtárgyak éjszakáján nagy sikerrel zárult „Rendhagyó temetői sétánk” programját  – ígéretünkhöz híven –  folytatjuk, annak tematikáját kibővítjük, új helyszíneket bevonva tovább gazdagítjuk   a programon részt vevő látogatóink impulzusát. 
A műtárgy.com által  elsőként meghirdetett „Rejtett szimbólumok, történetek:  Egy rendhagyó séta a Fiumei úti temetőben”  című programunkat a nagy érdeklődésre való tekintettel kibővítve tovább folytatjuk.  Három temető, három különálló programmal. A farkasréti temetővel nyitjuk meg e  tematikus  sétánkat,  ahol egy személyes hangvételű emlékezés által idézünk meg közeli művészeket. A Salgótarján úti zsidó temető lenyűgöző építészeti összhatásával, annak eklektikusságával  folytatjuk a sort. Végezetül a Fiumei úti sírkertben egy kísérleti, interaktív sétával zárunk, ahol arra próbálunk feleletet kapni, hogy milyen jelentéstartalommal bírnak  a sétánk során az utunkba eső síremlékek, hogyan fejtsük meg azok  üzeneteit? 

A sétákat Hargitay D. Dávid művészettörténész vezeti.

 

Farkasréti temető,  Júl. 29. vasárnap, 16:00

„Anekdoták, titkok, emlékek, életutak”
Egy személyes hangvételű séta a farkasréti temetőben.

A farkasréti temető az első állomásunk, ahol egy művészettörténész mesél  személyes hangvételben olyan nagy emberekről, mint pl. Bajor Gizi, Karády Katalin, Gobbi Hilda, Szécsi Pál, Ruttkai Éva, Cserháti Zsuzsa, Schubert Éva, Aczél György, Schütz Ila…A  sort folytathatnánk, de ezt inkább személyesen hallgassák meg, legyenek részesei  egy magánember kitárulkozásának, élményeinek. Együtt hajtsunk fejet mindazok előtt, akik elkápráztattak, megnevetettek, vagy egy olyan egyedi, megismételhetetlen életutat tudtak felmutatni, amiért jár az emlékezés kiváltsága.

Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető, Aug. 5. vasárnap, 13:00

Rejtett építészeti különlegességek egy zárt kerítésen belül.
A zsidó funerális művészetének ezer arca, ahol a különböző stílusok lenyűgöző hatása ámulatba ejti az oda belépőt.

Magyarország egyik legkülönlegesebb, építészeti műemlékeiben a leggazdagabb temetőjébe invitáljuk látogatóinkat.  Abba a temetőbe, mely 2002 óta teljes egészében műemléknek van nyilvánítva s amelynek területén  jelentős számú,  világszínvonalban is kiemelkedő  műemlékileg védett síremléket találhatunk. Megismerhetjük  benne Lajta Béla egyedi, örökké megújuló munkásságát, de találkozhatunk itt sok más magyar híres építész  remekbe szabott alkotásaival is.      Olyan nagy emberek síremlékei előtt állunk meg néhány szóra,  mint pl. Weisz  Manfréd a gyáros, Hatvany – Deutsch báró a műgyűjtő,  Herz Ármin a szalámi gyáros,  vagy Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter sírja előtt.
Ebben a lenyűgöző hangulatú temetőben  láthatjuk a funerális művészet eklektikus gazdagságát,  különös hangsúlyt helyezve a ma is modernek számító art deco művészet néhány igaz gyöngyszemére.

Fiumei Úti Sírkert,  Aug. 12. vasárnap, 16:00

Kísérleti, interaktív séta a Nemzeti Pantheonban . Mit üzennek a sétánk során az utunkba eső síremlékek, hogyan fejtsük meg azok  üzeneteit? A funerális művészet jelképrendszerének  gazdagsága. 

A műtárgyak éjszakáján, az első Fiumei úti sírkertben meghirdetett  programunk  keretén belül sok résztvevőnek volt az a kívánsága, hogy  egyszer csináljunk egy interaktív,   egy beszélgetős sétát is a Fiumei úti Nemzeti Sírkert  területén. Ebből kiindulva  egy szabad, kötetlen sétát hirdetünk, melynek fő célja, hogy utunk során  amelyik sírhely  érdekes üzenettel bír, ott  megállunk,  néhány mondatban  elmondjuk  a sír jelképrendszerének  tartalmát, vagy  annak személyes történetét.  Ha ezen programon  résztvevőnek további kérdése lenne, arra pedig   szívesen válaszolnánk. A témavezető közvetít a síremlékek és az érdeklődők között, együtt gazdagítva közös impulzusunkat, együtt felfedezve a művészet kifejező erejének sokoldalúságát.  Itt, a  nemzeti sírkertben is.

 

 

Tovább az esemény oldalára »