Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Müpa Home – Vendégünk Krzysztof Penderecki • 3.1

  Müpa Budapest Komor Marcell utca 1
Budapest, 1095 Magyarország
   


Vezényel: Krzysztof Penderecki; Km.: Iwona Hossa, Ewa Vesin (szoprán), Agnieszka Rehlis (mezzoszoprán), Adam Zdunikowski (tenor), Piotr Nowacki (basszus), Sławomir Holland (próza), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Penderecki: VII. szimfónia – Siedem bram Jerozolimy (Jeruzsálem hét kapuja)

A Jeruzsálem fennállásának 3000. évfordulójára szerzett kórusszimfónia bemutatója 1997-ben volt Izraelben. A zsoltárrészletekből, illetve prófétai könyvekből (Ezékiel, Ézsaiás, Dániel, Jeremiás) kialakított szövegkönyv alapján Penderecki nagyszabású – három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató – művet komponált, melyet sokan Mahler VIII. szimfóniájához hasonlítanak.
A tavaly elhunyt Penderecki a hatvanas évek elején vált híressé azokkal a műveivel, melyekben radikálisan új, szokatlan, a vonós hangszerekből nem hagyományos módon előcsalt, tisztán zajhatású hangzásokkal dolgozott. Hamarosan kiderült azonban, hogy a stilisztikai szélsőségeket a szerző nem tekinti célnak, ideálnak, és hogy sokkal jobban vonzza őt egy olyan új szintézis, amely egyesíti az avantgárd eszközöket a hagyománnyal, mégpedig olyan mély hagyománnyal, amilyenről a 20. század közepének szerzői már el is feledkeztek.
A hetvenes évek végétől Penderecki nagy kedvvel nyúlt késő romantikus mintákhoz, amelyeket átalakított, összekapcsolt 20. századi zenei tapasztalatokkal, s a régi expresszivitást új, individuális alakban mutatta be.

A felvétel a Müpa 2016. október 12-i koncertjén készült.

Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Tovább az esemény oldalára »