Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Munkás hétköznapok – Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

  Kassák Múzeum Fő tér 1
Budapest, 1033 Magyarország
 
   


Kassák X Fabricius
MUNKÁS HÉTKÖZNAPOK – Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

PROGRAMOK:
17:00
NYITOTT MÚZEUM – szubjektív tárlatvezetés tanulásban vagy értelmileg akadályozott látogatóinknak
A Sallai Ilona Éva, az ÉFOÉSZ önérvényesítője tart a közönséget is aktívan bevonó tárlatvezetést Jónás Anna gyógypedagógus közreműködésével. A programon való részvétel értelmileg akadályozott látogatóink és kísérőik számára ingyenes.

18:00
SVETA MAXIMOVA: „MÁR AZON TŰNŐDTEM, HOL VAGYOK” – A nomád identitás sokszólamúsága –performansz
Sveta Maximova multimédia művész szülőföldje az Oroszország északkeleti perifériáján található Jakutföld (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), ahonnan előbb Moszkvába, majd 2022-ben Budapestre költözött. Performanszaiban egy etnikai csoport képviselőjeként gondolja újra önmagát a kultúrához és a nyelvhez való viszonyán keresztül. Arra a személyes tapasztalatra fókuszál, ahogy a beilleszkedés vágya ellentmondásba kerül a honvágy és a bizonytalanság érzésével.
Előadó: Sveta Maximova – AY
Hangtervezés: Sergey Losev
Zsidó hárfa improvizáció: Sati Isaeva

18:30
ITT A MUNKA, HOL AZ OTTHON?
Fabricius Anna és Csatlós Judit közös tárlatvezetése az időszaki kiállításban
Fabricius Anna fotó- és médiaművész, a 2023. évi Kassák kortárs művészeti díj nyertese, évek óta kutatja a munka változó kulturális és egyénformáló szerepét. A kiállításon a globális munkamegosztás következtében egyre gyakoribbá váló, országhatárokon átívelő családi kapcsolatok működését vizsgálja. Az elmúlt évben a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban alkalmazott távol-keleti munkavállalókkal dolgozott együtt. A közösen létrehozott művek nem dokumentarista ábrázolások, hanem a videózás és fényképezés kedvéért létrehozott szituációk során mutatják meg a beilleszkedés, az elfogadás, a hiányérzet, a családszeretet és a felelősségvállalás személyes megélését.

21:30
KASSÁK! – ISMERD MEG A MÚZEUMOT!
Tárlatvezetés az állandó kiállításban Sasvári Edit művészettörténésszel
Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatják be.

22:00
KASSÁK × KASSÁK
PRIEGER ZSOLT és MAGYAR BORI zenés-irodalmi előadása
Az Anima Sound System együttes sokoldalú vezetője, Prieger Zsolt (író, előadó, zenész, producer) számos magyar író és költő mellett az örök kívülálló, egyszemélyes intézményként működő Kassák Lajosról is összeállított egy rendhagyó zenés-irodalmi estet, amely a Kassák Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján hallható először. Kassák verseiből és prózai írásaiból vett részletek egy nagyon markáns személyiséget és alkotót keltenek életre, akinek sorai máig nem veszítettek aktualitásukból és mindenkihez szól. Prieger Zsolt és Magyar Bori szövegmontázsát a korai elektronikát idéző, Kraftwerket, Cabaret Voltaire-t szerepeltető mix-zene kerekíti ki.

A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni, és kiállításaink is csak azzal látogathatók. A Kassák Múzeumban, vagy a Kassák Múzeum Jegymesteres felületén váltott karszalagok mellé fröccs is jár!

 

Tovább az esemény oldalára »