Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mit tehetnek a vallási közösségek a civil társadalom megszerveződése javára

   

Az Immunreakció sorozat szervezői – a közeledő, s reményekkel teli napfordulóhoz kapcsolódó vallási hagyományokhoz is igazodva – december 17-én olyan szolgálattevő személyiségeket invitáltak az Eleven Emlékmű beszélgetőkörébe, akik a körbeülésükkel, személyes példájukkal bizonyítják ezúttal is az olyannyira áhított ökumenét, másfelől megannyi élettapasztalattal rendelkeznek arról, hogy az általuk képviselt vallásos, egyházi közösség milyen módon érvényesíti önmaga köreiben és önmaga körein túl is a kapcsolatok lehetőségeiben és valóságában kínálkozó emberséget, tiszteletet és együttműködést. E “megszentelt” sejtek (a maguk módján a szabadság kis körei) milyen befolyással lehetnek az anómiás magyar társadalom válságaira?

A vendégek:
KAMARÁS István OJD (vallásszociológus),
DONÁTH László evangélikus lelkész,
IVÁNYI Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkész-elnöke.

Az esemény házigazdája TRENCSÉNYI László, technikai moderátora pedig PATAKI Gábor lesz.

Az esemény Zoom linkje (meghívója):
us02web.zoom.us/j/81669306351

Örülnénk, ha láthatnánk is egymást, így kérünk, ha módod van rá, videokameráddal lépj be a beszélgetésbe!

**********************************************************************

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.
Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.
A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor)
Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készül.
Ha meg szeretné tekinteni a felvételt, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »