Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

MEGTARTÓ ERŐK – “Eleven tárgyak” második évad 3. beszélgetés

   

“Eleven tárgyak” második évad 3. beszélgetés
a Szabadság téren, a szökőkút mögött

MEGTARTÓ ERŐK

A tárgyak: egy diótörő kalapács Csatkáról és egy jelvény a Gaudiopolisból.

Akik mesélnek a számukra fontos tárgyakról (s persze önmagukról és családjukról):
ILLÉS KLÁRA (1954) és ANDRÁSI ANDOR (1933), Eleven Emlékműves barátaink.

Egyikük apja munkaszolgálatosként veszett oda a Don-kanyarnál, másikuk nagybátyja az ukrán fronton megsebesülvén egy munkaszolgálatos század parancsnoka lett. Ízelítő a két történet egyéb mozzanataiból: Volksbund, menekülés, kitelepítés, hazaszökés, kovácsmesterség, lucernavetés, palacsintasütés, takarítás, népművelés, árvaság, nyúltenyésztés, sugárvédelem, farkastanya, gyerekköztársaság, Sztehlo Gábor…
Nem szenvedéstörténeteket fogunk hallani, hanem a megtartó erőkről és persze a közös múltunkról kezdeményeznek vendégeink tabuktól mentes beszélgetést, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egyúttal az idei Ünnepi Könyvhét előtt is tisztelgünk: egyik vendégünk könyve -“Megtartó erő. Egy parasztcsalád vége” címen nemrég megjelent családtörténete – az idei Könyvhét egyik legérdekesebb újdonsága (Klári szeptember 5-én dedikálja a Magvető Kiadó sátrában!), a másik vendég, Andor által szerkesztett értékes visszaemlékezés-gyűjtemény -“Sztehlo-gyerekek voltunk” -pedig három évvel ezelőtt jelent meg a Luther Kiadónál.

A Szabadság téri beszélgetés házigazdája: Trencsényi Borbála

Figyeljétek a Facebook-ot! Nagyon rossz, esős idő esetén a Zoom-ban tartjuk a programot, a meghívót a FB-on tesszük közzé.

Tovább az esemény oldalára »