Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

megnyitó: KONRÁD 90

  Kahán Art Space Budapest Nagy Diófa u. 34.
Budapest,
   

A Dr. Kahán Éva Alapítvány szeretettel meghív Konrád György író születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítására.

Konrád György (Debrecen, 1933. április 2. – Budapest, 2019. szeptember 13.) író, esszéíró, szociológus. Apja jómódú zsidó vaskereskedő volt, a család Berettyóújfalun élt. Az 1944-es zsidóüldözések idején hasonló korú unokatestvéreivel pesti rokonokhoz menekült. 1946-ban a debreceni református kollégium, 1947–1951-ben a budapesti Madách-gimnázium tanulója volt. Polgári származása miatt nem jelentkezhetett egyetemre, de az Orosz (későbbi nevén: Lenin) Intézetbe fölvették, innen iratkozott át az ELTE magyar szakára. 1959 és 1965 között ifjúságvédelmi felügyelő a budapesti VII. kerületi gyámhatóságon. 1960-tól a Magyar Helikon Kiadó lektora és sorozatszerkesztője. 1965-től 1973-ig városszociológus a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetében (VÁTI) ahol több szaktanulmányt publikált Szelényi Ivánnal közösen. Első regénye, A látogató csak 1969-ben jelenhetett meg, a könyvhét legnagyobb sikere lett, hamarosan tizenkét nyelvre fordították le. Újabb regényét, A városalapítót csak 1977-ben adták ki, politikai okokból megcsonkítva. 1973-ban rendőri és ügyészi zaklatások után elveszítette állását, másfél évtizedig nem dolgozhatott és nem publikálhatott Magyarországon. A nyolcvanas évek elejétől részt vett a magyar demokratikus ellenzék mozgalmában, külföldön publikált, legtöbb műve Magyarországon „szamizdat” kiadásban vált hozzáférhetővé. 1990 és 1993 között a Nemzetközi Pen Club elnöke, 1996-tól két cikluson át (első külföldiként) a Berlin–Brandenburgi Művészeti Akadémia elnöke volt.

Politikai kiállását és írói teljesítményét külföldön jelentős díjakkal ismerték el, többek között: Herder-díj, Charles Veillon-díj, a mainzi Akadémia Wilhelm Heinse-medálja, Manès–Sperber-díj, a Francia Becsületrend tiszti fokozata, az Antwerpeni Egyetem díszdoktora, Nemzetközi Károly-díj, a Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztje, a Zsidó Könyvtanács első díja. Magyarországon a rendszerváltás után Kossuth-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Élete végén hazájában a hatalom által kritizált, épp csak megtűrt személyiség volt.

Születésének 90. évfordulójáról 14 kiemelkedő magyar képzőművész alkotásainak bemutatásával emlékezünk meg. Egykori művész barátainak munkái mellett az őt követő nemzedékek Konrád György munkásságát tisztelő alkotóinak képei tekinthetők meg a Konrád 90 kiállításon. A képek mellé minden kiállító művész választott egy-egy Konrád idézetet, amit elolvashatnak a látogatók. A megnyitón Haraszti Miklós író és Szüts Miklós festőművész beszél Konrád Györgyről, Sodró Eliza pedig a műveiből fog felolvasni.

Tovább az esemény oldalára »