Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Marmorstein Berta csodálatos élete, előadja Rák Kati

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Magyarország
   

MARMORSTEIN BERTA CSODÁLATOS ÉLETE, ELŐADJA: RÁK KATI

Marmorstein Berta együtt született századdal, és a történelem nem kényeztette el: sújtotta árvaság, válság, háború, mások bolond eszméi. Vállalkozó asszony, magyar zsidó, józsefvárosi kapitalista, akit nem lehet legyőzni. Ez az asszony kemény, ragyogó, örökéletű, mint a márványkő, ami után nevét kapta: Marmorstein Berta. Az ő „igaz” történetét elmeséli Rák Kati, akinek az előadásában mosolygós-könnyes mesét kapunk a „ferencjóskás” kortól kezdve az első világháborún, a Horthy-korszakon, a második világháborún és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig. Nevetés, elképedés, nagy érzelmek mellett felsejlik nagyszüleink, dédszüleink mindennapi élete, a 20. század történelme. Szerelem, üzletelés, egy mindig magára találó változatos élet fordulatai. Marmorstein Berta története igazolja, hogy az őseink előtt úgy tudunk a leginkább tisztelegni, ha megmutatjuk, milyen jó élni.

„20. századi zsidó szenvedéstörténetre készültem, egy vagány nő érzéki életimádatát kaptam, annak igazolásául, hogy ugyanazt a dolgot meg lehet élni értelmetlen szenvedésként és meg lehet élni kihívásokkal teli tapasztalásként. (…) Hálás vagyok Czető Bernát László írónak ezért a pontos, finom szövegért és minden elismerésem Rák Katié, aki Bertát nem szerepből, hanem mélyen önmagából, valami végtelenül tiszta és hiteles hangon közvetíti.” (Vándor Ágnes újságíró)

„Marmorstein Berta egy vállalkozó asszony sorsát meséli el születésétől, 1900-tól, 1957-ig. Eredetileg felnőtteknek szántuk, és egy olyan optimista életet akartunk bemutatni, ami minden nehézség ellenére győzedelmeskedik. Egy kritikus az élet szeretetének himnuszát látta-hallotta benne.” (Czető Bernát László)

Jegyár 3000 forint, helyfoglalás érkezési sorrendben

www.zsidokulturalisfesztival.hu/programok/marmorstein-berta-csodalatos-elete-eloadja-rak-kati

•● A FESZTIVÁL ●•
Büszkén és örömmel ajánljuk figyelmükbe az immár huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényeit. Örömmel azért, mert ez a fesztivál nem csak egy rendezvénysorozat, hanem ünnep is, amely lehetőséget ad számunkra a sokszínű és páratlanul gazdag magyar zsidó – zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére. Büszkeségre pedig az ad okot, hogy ez a művészet – amely a zsidó hagyomány gyökereinek évezredekben mérhető múltjából táplálkozik – a 21. században is szemünk láttára növeszt újabb és újabb hajtásokat.

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi. Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: együtt az igazi!

•● JEGYEK KAPHATÓK ●•
Jegyek kaphatók a Broadway jegyirodákban, a www.broadway.hu és a www.jegy.hu oldalon, valamint a Belvárosi Színház jegyirodájában.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS