Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Magyar flódni • Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estje

  Átrium Film-Színház Margit körút 55
Budapest, 1024 Magyarország
   


Zenél a Kováts Kriszta Kvintett

Zenés történelem? Igen.Kováts Kriszta folytatja a Nádasdy Ádámmal és a Kováts Kriszta Kvintett-tel elkezdett sikeres Budapest bámészko című műsorát, amelyben felelevenítette a múlt század Budapestjét, annak legendás alakjait és helyszíneit, dalban és prózában. Most Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész segítségével és írásaival (Így szerettek ők, Igazi hősök, Merész magyarok) teszi ezt, régi és új dalokkal, művészeket és hősöket megidézve – azokat, akikre büszkék vagyunk.

Ők magukat hol egyszerűen magyarnak és olykor kényszerűen zsidónak vallva, meghatározták a magyar kultúrát, mint például Molnár Ferenc, Karinthy, Örkény, Szerb Antal. Többüket a Horthy rendszer gyilkolt meg zsidó származásuk miatt, bár ők magyarnak és katolikusnak vallották magukat, mint például Radnóti Miklós. És ha visszanézünk az időben, az egyik legnagyobb 48-as hősünk Löw Lipót, a rámás csizmás rabbi, aki Veszprémben kihirdette a függetlenséget. De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogyan az operettek (Csárdáskirálynő) a kuplék (Weisz Adél), a magyar nóták (Seress Rezső) és a kabarék is (Alfonzó). Az esten elhangzik a leginkább irredenta dalként elhíresült Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! is, amelyről kevesen tudják, hogy eredetileg két zsidó szerző alkotása és egyikük internálótáborban halt meg.

A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

Az új dalok zeneszerzői: Schneider Zoltán, Wolf Péter
Szövegírói: Fábri Péter, Örkény István, Radnóti Miklós

Asszisztens: Mudráninecz Éva
Grafika: Kováts Kristóf
Film: Weininger Gabriella
Világítás: Mudráninecz János
Látvány: Ruttka Andrea
Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

Jegyek: zsidomuveszetinapok.hu/hu/programok/23-junius-4/70-magyar-flodni?utm_source=Carousel&utm_medium=Csoport3&utm_content=Magyarflodni&utm_campaign=Facebook+Ad
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS