Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Vadim Gluzman, Várdai István, Baráti Kristóf

  Zeneakadémia Liszt Ferenc tér 8
Budapest, 1061 Magyarország
 
   


Km.: Vadim Gluzman (hegedű), Várdai István (cselló); vezényel: Baráti Kristóf, művészeti vezető és közreműködik: Várdai István (cselló); koncertmester: Tfirst Péter

Mozart: D-dúr szerenád („Serenata notturna”), K. 239
Liszt: Angelus! – vonószenekarra
Mozart: g-moll szimfónia, K. 183
Brahms: a-moll versenymű hegedűre és csellóra, op. 102

A nagyszabású est több izgalmas fordulatot is ígér. Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője ezúttal nemcsak a különleges műsor összeállításában vállalt szerepet, hanem a nyitóhangversenyen szólistaként is fellép. Baráti Kristóf, világhírű hazai hegedűművészünk pedig hangszerét félretéve, karmesterként jelenik meg a színpadon az esemény második felében.
A szokatlan formációknak azonban nincs még vége. Az est sztárvendégeként, az előző évadban kényszerből távol maradt Vadim Gluzmant hívta meg a zenekar. A nemzetközileg is elismert, neves hegedűművészt két különböző szerepben is megismerheti a közönség. Koncertmesterként végig színpadon lesz, és a szólójátékot igénylő Brahms-mű kivételével, az ő irányításával játssza a zenekar a teljes koncertet.
Vadim Gluzman, ukrán származású, izraeli alkotó, akit a legkimagaslóbb kortárs hegedűművészek között tartanak számon világszerte. Tanulmányait 7 évesen kezdte Rigában, majd a híres orosz mesternél, Zakhar Bronnál folytatta. Gluzman előadóművészetéről köztudott, hogy játékával képes új életet lehelni a XIX. és XX. században aranykorát élő zenei hagyományokba. Jelenleg, a Baltimore-i Peabody Konzervatórium rezidens művésze, valamint tanít az izraeli Keshet Eilon Nemzetközi Zeneközpontban is. Hangszere pedig hasonlóan kimagasló, mint virtuóz játéka: Auer Lipót, magyar származású hegedűművész, 1690-es, úgynevezett „Ex-Leopold Auer” Stradivari mesterhegedűjén játszik, amit a Chicagói Stradivari Társaság kölcsönöz számára. A 331 éves hegedű nem mindennapi élményt ígér a koncertre látogatóknak.

Azonban nemcsak Gluzman hangszere lesz az egyetlen ritkaság.  Várdai István egy 1673-ban készült „Ex du Pré-Harrell” nevű saját Stradivari-csellón játszik az est folyamán.

Tovább az esemény oldalára »