Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

LéviStory

  Veszprémi Petőfi Színház Iskola u. 2
Veszprém, 8200 Magyarország
 
   


A művet Levi Strauss élete és az amerikai kivándorlási hullám ihlette

Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről

Az ország első klezmermusicalje Levi Strauss életéről a magyar klezmer világhírű legendájától, a Kossuth-díjas Jávori Ferenc „Fegyá”-tól a nyár nagy barlangszenzációjának ígérkezik. Először látható történet a farmerkirályról, Levis Story címmel vérpezsdítő ritmusokkal, vidám és fájdalmas dallamokkal, kalandokkal, egy nagy szerelemmel – Szabó P. Szilveszter, Szulák Andrea, Kerényi Miklós Máté, Kardffy Aisa, Horváth Dani, Cservenák Vilmos és Keller Márton főszereplésével.

A vitorlavászonból készült nadrág, a cowboyok, állattenyésztők, aranyásók munkaruhajából vált a szabadság, a lázadás jelképén át divatcikké, időtlen legendává, amely most újraéled. Hogyan is született meg az ötlet? Levi Strauss, a németországi zsidó származású fiatalember bevándorlóként érkezett 18 évesen Amerikába. A fiatal fiú az állampolgárság megszerzését követően San Franciscóban nyitott ruházati üzletet. Majd elkezdett fémszegecsekkel ellátott nadrágokat árulni. Egy mai napig élő mítosz szerint a gyártó és kitaláló úgy mutatta be a Levi’s Jeans eltéphetetlenségét, elnyűhetetlenségét, minőségét, hogy két lóval ellenkező irányba húzatta a nadrágokat. A ruhadarabok persze nem szakadtak el. Így került 1886-ban Levi’s nadrágok övrészére a kétlovas embléma.

Müller Péter Sziámi szövegeivel Kállai Gábor és Kállai István darabja alapján készül az izgalmas előadás, amely bemutatja, hogyan született meg a farmernadrág ötlete egy kis német falutól indulva New Yorkon keresztül az aranyásók városáig tartó úton egy fiatalember sorsát követve. A díszlettervező Rákay Tamás, a jelmeztervező Horváth Kata, a koreográfus Király Béla. A Levis Story – A farmerkirály című musical a Kossuth-díjas, kiváló művész, azaz „KERO” rendezésében debütál.

Produkciós asszisztens: Sulyok Máté

Világítástervező: Bodor Ákos

Média designer: Bori Tamás

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Tovább az esemény oldalára »