Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lehet-e közös magyar – szlovák történelemkönyvet írni?

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

Fólytatódik a Trianon XXI c. sorozatunk.
/Az Eleven Emlékmű 629-ik beszélgetése/

Lehet-e közös magyar – szlovák (horvát, ukrán, román, német, francia…) történelemkönyvet írni?

Ezt a kérdést járjuk körül dr. Jakab György történelemtanárral, tankönyvíróval, aki dolgozott abban a projektben, melynek magyar és szlovák résztvevői közös tankönyv létrehozására tettek kísérletet.az ezredfordulón.

Mit tanulnak Trianonról azok a diákok, akiknek egykori országa a trianoni békeszerződéssel esett szét, és azok, akik számára az államiság lehetőségét teremtette meg Trianon?
Hát a Benes-dekrétumról mi olvasható az egyes tankönyvekben? És a honfoglalásról? És ’48-ról? Melyik népnek a királya Szent István és Mátyás király? Kicsoda Kossuth Lajos: az egyik legnagyobb magyar államférfi, vagy pedig “elmagyarosodott szlovák, aki sokat ártott a szlovákoknak”?
És mi az a keresztezett történetírás?

A további kérdéseket – szokásunkhoz híven – a résztvevők fogják majd feltenni és megvitatni.

Házigazda: Trencsényi Borbála

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Szabadság téren!
Rossz idő esetén pedig a Zoomban, melynek linkjét az esemény előtt kb. 2 órával a Facebookon tesszük közzé. Figyeljétek a Facebook-ot, egyéb fontos vagy érdekes információk is találhatók az Eleven Emlékmű – az én történelmem oldalán.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők ebben az online formátumban is kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készül. A felvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »