Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve – Negyedik parancsolat

  Közkincs Könyvtár Rákóczi út 10., Budapest, Hungary, 1088
   

🇭🇺Folytatjuk! Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve sorozatunk megújul, és az őszi évadban végre visszaköltözik az offline térbe, mi több, egy (majdnem) lakásba – a Közkincs Könyvtárba várunk mindenkit szeretettel! Ám a Covid-helyzetre való tekintettel online kapcsolódási lehetőséget is biztosítunk.

4. parancsolat
Emlékezzél meg a szombat napjáról, és szenteld meg azt!

Tudjuk, a hetedik napon megpihent… A heti robot utáni szabadnap, lehet az akár a világ teremtése is, zsidó találmány. A megszentelt napon tilos bármiféle munka. A parancsolat további jelentéssel bővült Mózes 5. könyvében: az Egyiptomból, a fogság állandó robotjából való szabadulás után emlékeztetni kellett a népet a szombat szentségére.

E parancsolat kapcsán azt vizsgáljuk, hogyan, milyen jelentésekkel megy át a szombat a kereszténység vasárnapjába, s a húsleves-rántotthús pavlovi reflexei, a vasárnapi családi ebéd ábrázolásai mellett mit jelent pontosan, és mivel áll kapcsolatban a szomorú vasárnap. Hogyan töltik el, élik meg manapság az emberek a szabadnapjukat, beszélhetünk-e egyáltalán „szertartásos” pihenésről napjainkban? Az irodalmat és a képzőművészetet sem hagyták érintetlenül ezek a kérdések, ezért mi egyáltalán nem pihenünk, majd az előadás után!

👉A Lakásszeminárium Extra művészeti előadásain kő kövön nem marad. Mit is kezdett a művészet a Tízparancsolattal? Együtt a régi és az új, szabadon jövünk-megyünk korszakok, irodalmi és képzőművészeti műfajok, stílusok között, egyedül a kőbe vésett törvények mozdulatlanok. A Lakásszeminárium megálmodói, Halász Rita és Visy Beatrix lazán, frissen, merészen nyúlnak a halálosan komoly témákhoz, de azért/és nem tartanak attól, hogy a kőtábla megreped érintésüktől.

A 10 alkalmas sorozat mindegyike egy-egy parancsolatot állít a középpontba.

Várunk mindenkit, akit érdekel az irodalom és a képzőművészet, aki szeretné jobban érteni a világot, a művészeteket és talán önmagát is, aki szeretné megtapasztalni, hogy a művészet befogadása örömforrás is lehet, aki szeretne támpontokat találni a művészethez egy nyitott közösségben, oldott környezetben, akadémiai nehézkedések nélkül, aki szeretne művekről, művészetről beszélgetni (vagy hallgatni) és aki személyes odafigyelésre, bensőségesebb művészeti, szellemi közegre vágyik.
www.facebook.com/lakasszeminarium
„Csak a művészetet vesszük komolyan, magunkat nem.”

A sorozat a Bálint Ház, a Lakásszeminárium és a Mazsihisz közös szervezésében valósul meg.

👉 Helyszín
Közkincs Könyvtár, Budapest, Rákóczi út 11, 1088

A könyvtár az Astoria és az Uránia között helyezkedik el a Rákóczi úton, a Puskin utcai saroknál.

A kapunál a 125-ös csengőt kell megnyomni!

A házban az első emeleten található a könyvtár, a lépcsőn az emeletre felérve rögtön az első ajtó balra. A lépcsőházban táblák is segítik a tájékozódást.

👉 A jegy ára: 1900 Ft

👉 Jegyvásárlás
online elővétel: www.balinthaz.hu/lakasszeminarium , személyes elővétel: Bálint Ház pénztárban.
A helyszínen csak bankkártyás jegyvásárlásra lesz lehetőség.

Az online részvételhez szükséges Zoom linket a jegyvásárlás után küldjük el a regisztrált email-címre.

🌎 Apartman Seminar Extra: The Ten Commandments in literature and fine arts.
4th commandment: Remember the sabbath day, to keep it holy!

Tovább az esemény oldalára »