Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

LAG BÁ’ OMER a SALOM KLUBBAL

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   


Ezzel a programmal idén először lépünk ki a Bálint Házból, és egészen a Paulay Ede utca 3-ig megyünk az Izraeli Kultúrális Intézet (IKI) kertjéig!

Fínom ételeket fogysztunk, melyeket előtte a Salom Klubban készítünk el! Aki segyíteni szeretne a főzésben, terítésben, és a program végén a takarításban, kérem e-mailben jelezze : [email protected] címen.

A tánchoz és az énekhez közreműködik Kremsner József Kálmán, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitűntetett magánénekes. Repertoárján a szórakoztató zene minden műfaja megtalálható, a nótától, a világslágerekig!

A belépés ingyenes, de ha valaki süteménnyel, vagy itókával szeretne hozzájárulni a délután jó hangulatához, azt szívesen elfogadjuk!

/////// MI AZ A LÁG BÁÓMER? ///////

A lág báómer (ל״ג בָּעֹמֶר) az ómerszámlálás harmincharmadik napja.
A gyász napjai : Az ómerszámlálás idején pestis pusztított Akiba (Akiva) rabbi tanítványai között. A járvány huszonnégyezer áldozatára a pészah és sávuót közötti gyásszal emlékeznek. Ilyenkor nem tartanak esküvőt, nem vágatnak hajat, tilos a tánc és a zene.
A gyász lág báómerkor, az ómerszámlálás harmincharmadik napján szünetel. Az egyes zsidó irányzatok eltérő harminchárom napot jelölnek meg a gyász idejének, mert a bölcsek különböző időpontokat állapítottak meg.
Szokások: Lág báómerkor az ómerszámlálás gyászos napjait a tánc és az ének váltja fel. A családok kirándulni mennek és jól érzik magukat. A tanulók tanáraikkal a mezőkre mennek különböző játékokat játszani.
A lág báómer a modern Izraelben iskolaszünet. A gyerekek szüleikkel kis máglyákat raknak a városok nyílt területein és ezek fénye bevilágítja az egész országot. Az egyetemek és kollégiumok ilyenkor diáknapot tartanak. Házasságok százait kötik lág báómerkor és ez ünnepi, vidám hangulatot kölcsönöz a napnak.
A mai magyar zsidóság így fogalmazza meg a nap lényegét: „ez a nap a felebaráti szeretet, a kabbala és a szabadtéri ünneplés napja.”

/////////////////////////////

A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.

Információ: Repper Rita – [email protected]

Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub

Ingyenes program.
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS