Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Könyvbemutató – Sági György: Maschera ti saluto

  Parksarok Pozsonyi út 36.
Budapest, 1137 Magyarország
  Mazsike
   

Könyvbemutató – Maschera ti saluto!

Sági György Maschera ti saluto című könyvéből hallhatnak felolvasást Újlipótváros egyik legújabb kulturális helyszínén, a Parksarokban (Pozsonyi út 36.) október 17-én 18.00 órai kezdettel.

Részvételi díj: 990 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft.
Regisztráció: [email protected]

Felolvas: Hegedűs D. Géza
A felolvasáson a szerzővel beszélget: Sólyom Gábor, a Mazsike elnökségi tagja, valamint Schőner Alfréd, rabbi és az ORZSE rektora.

Sági György könyve idén jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. Regényének hátterét és alaphangulatát a reneszánsz velencei környezet, valamint az ott élő nyüzsgő és izgalmas itáliai zsidóság adja. Témáját tekintve központi szerepet kap a szerelem, ugyanúgy, mint korábbi műveiben, többek között a Gilgulban, a Hajóval Hamburgba vagy a Vagy nem című művekben.
A művön keresztül hű korrajzot kaphatunk a 15-16. századi Velencéről ugyanúgy, mint az akkoriban összefonódott zsidóság és kereszténység életéről.

“A velencei gettó főterén egy fiatalember lép be Salomone kicsi ajándékboltjába, s egy régi sakk-készletben elrejtve egy befejezetlen játszma héber nyelvű leírására lel. A partit a jelek szerint nem játszották végig.

Mit szólna hozzá, ha azt mondanám, hogy én ismerem ennek a játszmának a történetét? Hogy valamelyik üköm játszott vele?
Fiatalember, magának élénk a fantáziája. A zsidók akkortájt még nem nagyon sakkoztak… Akkoriban az még nem számított zsidó sportnak, mint manapság.
Nem is sporteseményként játszották.Életre-halálra szólt az a küzdelem. A tét Velence zsidósága volt.

Zsidók és keresztények egymásba fonódó élete, szerelmeik, tragédiáik elevenednek meg a lebilincselő mű lapjain. És persze fény derül a sakkjátszma végére is…” – ajánló a könyv borítójáról

“A lagúnák között ősi hagyomány a vidámság. Az izgalom december végén lüktetővé válik, pulzál a levegő körülöttük, egészen a karnevál utolsó napjáig, húshagyókeddig. Ez persze keresztény ünnep, de ennek most semmi jelentősége. A karnevál szép. Valóban az, a zsidóknak is tetszik. Hiszen nem alkoholban fürdő, túlfűtött ereszd el a hajam események zajlanak a Campo del Ghetto téren, hanem megkomponált játék a javából. Azt játsszák el, hogy a maguk urai. Ezért köszönet Velence urainak. Ők adták nekik a játékot. A maszkot is, amelyben azt játszanak, akit akarnak.” – részlet a könyvből.

Tovább az esemény oldalára »