Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kon-Takt(s)

  Eiffel Műhelyház Lukács Miklós út 1101 Magyarország
   

A Magyar Nemzeti Balett kortárs repertoárja a tánc legkülönfélébb interpretációit tárja a közönség elé. A közelmúltban bemutatott Episode 31 gyors sodrású jeleneteiben Alexander Ekman a fiatal, atletikus táncosok lelkesedésből táplálkozó energiáit állítja előtérbe. Sharon Eyal és Gai Behar a mai kortárs táncművészet egyik legizgalmasabb, legeredetibb alkotópárosa. A Bedroom Folk rendezett káoszában egyenlő arányban kap hangsúlyt a zene, a ritmus, a tánc és a fény. Az est nyitódarabja, Wayne McGregor alkotása először látható Magyarországon. A Chroma az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogyan képes a testünk a gondolat és az érzelem végleteit kommunikálni.

Wayne McGregor / Joby Talbot / Jack White III: Chroma

„A saját koreográfiáimban gyakran aktívan törekszem arra, hogy zavart hozzak létre a térben, melyben a test mozog” – nyilatkozta McGregor a táncművéről, mely az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogy hogyan képes testünk a gondolat és érzelem végleteit kommunikálni. A zene Joby Talbot eredeti kompozícióit a The White Stripes nevű amerikai rockzenekar feldolgozásaival ötvözi, ezt egészíti ki az építész John Pawson csupasz, minimalista díszlete. A 2006-os londoni premier óta a Chroma felkerült Európa és Amerika főbb balettegyütteseinek műsorára. A 2021/2022-es évadtól a Magyar Nemzeti Balett együttesének repertoárjában is helyet kap.

Koreográfus: Wayne McGregor
Zene: Jack White III, Joby Talbot
Zenei összeállítás: Joby Talbot

Díszlettervező: John Pawson
Díszlettervező munkatárs: Catherine Smith
Jelmeztervező: Moritz Junge
Világítástervező: Lucy Carter
Világítástervező munkatárs: John-Paul Percox

Színpadra állító balettmester: Jessica Wright
Licensz menedzser: Antoine Vereecken
Próbavezető balettmester: Rujsz Edit

Sharon Eyal / Gai Behar / Ori Lichtik: Bedroom Folk

Sharon Eyal és Gai Behar a mai kortárs táncművészet egyik legizgalmasabb, legeredetibb alkotópárosa. A jeruzsálemi születésű Eyal Izrael kiemelkedően fontos Batsheva Táncegyüttesének balerinája, majd koreográfusa volt, mielőtt 2013-ban megalakította saját együttesét, a L-E-V Companyt, amellyel többször is vendégszerepelt Budapesten. Tel-avivi alkotó- és élettársa, Gai Behar DJ és underground kreatív szakember. 2015-ben alkották meg a Holland Táncszínház (NDT 1) számára a Bedroom Folkot, amely a Strong Language című táncest egyik darabja volt. A félórás koreográfiában egyenlő arányban kap hangsúlyt a zene (vagy inkább a ritmus), a tánc és a fény. Rendezett káosz ez, amely a jövőbe mutat, s amely szétszedni kívánja a klasszikus esztétikájú balett mozdulatvilágát és tartását, hogy más módon rakja össze újra.

Koreográfus és díszlettervező: Sharon Eyal
Társalkotó (koreográfia és díszlet): Gai Behar

Hangmester és zeneszerző: Ori Lichtik
Világítástervező: Thierry Dreyfus
Jelmeztervező: Rebecca Hytting
Betanító és színpadra állító balettmester: Olivia Ancona
Próbavezető balettmester: Venekei Marianna

Alexander Ekman / Mikael Karlsson / Eric Satie / Ane Brun: Episode 31

„Az Episode 31 a New York-i The Juilliard School végzős osztálya számára készült 2011-ben. A gyors sodrású jelenetekből álló művet a táncosokkal közösen alkottuk meg. Ez a mű, mely egy pörgős doboló szekvenciától indul, és egy Satie-darab inspirálta, a szépség természetéről való csöndes elmélkedésig ível, a fiatal, atletikus táncosok lelkesedésből táplálkozó energiáit állítja előtérbe” – mondta a mű keletkezéséről Alexander Ekman. A koreográfia a New York-i bemutató után látható volt Edinburgh-ban, és többek közt a Finn Nemzeti Balett és az Új-zélandi Királyi Balett is repertoárjára vette. 2019 szeptemberétől a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárját színesíti.

Koreográfus: Alexander Ekman
Díszlettervező: Alexander Ekman
Videótervező: Alexander Ekman
Zeneszerző: Mikael Karlsson, Erik Satie, Ane Brun
Jelmez-és sminktervező: Luke Simcock
Világítástervező: Nicole Pearce
Betanító balettmester: Fernando Troya
Próbavezető balettmester: Venekei Marianna

Tovább az esemény oldalára »