Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Klezmerész Koncert

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Izrael után ismét Budapesten! 2014 augusztusában a Klezmerész – mint első magyar együttes – részt vett a 3 napos izraeli 27. Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, majd további három napon újabb koncerteket adott más izraeli helyszíneken. Céljuk a zsidó folklór mind szélesebb körben és mind nagyobb mélységben történő megismertetése. Most a Bálint Házban lépnek fel.

Az együtt 2004 őszén kezdte meg a közös próbákat. Jelenleg öt zenész és két énekes tagja van a csapatnak. Mint a neve is mutatja, klezmer zenét játszanak. Első önálló koncertjüket 2005 február 5-én adták a Budai Micve Klubban.

A klezmer zene – amely a zsidó folklór része – dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség.

Az zenekar igyekszik ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárjukban szerepelnek jiddish, héber, szefárd dalok, hangszeres darabok, valamint az egyetlen ismert magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már … Specialitásuk a kétszólamú ének két énekesnővel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Jegy


Belépő: 1500 Ft