Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

KLEZMELÓDIÁK – Klezmerész Együttes koncertje

  Hegedűs-Csáky Zsinagóga Hegedűs Gyula utca 3
Budapest, 1136 Magyarország
   

A Klezmerész Együttes régi, oszlopos tagja a magyar klezmervilágnak, pedig a kezdet – 2004 őszén – csak hat „őrült” zenekedvelő kísérlete volt. Ami pedig a névválasztást illeti, mi is az, hogy Klezmerész? Klezmer-ész vagy klez-merész? Mindkettő érvényes rájuk, de a merészség volt a legfontosabb jellemzőjük: megálmodtak egy együttest és ez az álom a mai napig működik.

Indulásuktól kezdve tudatosan a tradicionális zsidó zenét tekintik repertoárjuk súlypontjának, ennek megfelelő a hangszerek összetétele: a két vezérhangszer a klarinét és a hegedű, ehhez csatlakozik a gitár, a basszus és a dob. Különlegesség, az együttes specialitása a kétszólamú női vokál, amely egyedülálló a magyar klezmer együttesek között. A klezmer zene dallamvilága magán viseli a befogadó népek zenéit, ezért igen sokszínű: témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség.

Repertoáron szerepelnek jiddis, ladino (szefárd), héber, sőt, moldáv és óalbán dalok, valamint instrumentális számok. Hangulatukban is széles skálán mozognak – a vidám, lendületes daraboktól a melankolikusokig és az imákig. Számos hazai és külföldi fellépéseik közül kiemelkedik, hogy 2014-ben, 2015-ben és 219-ben részt vettek az izraeli Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, amely egyike a világ legautentikusabb klezmerfesztiváljainak.
Sajnos a 15 éves Jubileumi Koncertünk tavaly a járvány miatt elmaradt, ezért annál nagyobb lelkesedéssel készülnek mostani szereplésükre, amelyen számos új számmal lepik meg a hallgatóságot. Törzsközönségük már tudja, hogy egy Klezmerész koncert igazából örömünnep, a klezmer zene ünnepe, amelyen a színpad és a nézőtér eggyé olvad: a közönség együtt énekel, táncol, él a zenészekkel, a zenével. Ez alkalommal lesz először kapható új lemezük: a Klezmelodies.

Az együttes tagjai: Klein Judit – ének, Török Judit – ének, Gordon Teodóra – klarinét, Zala Judit – hegedű, Bánki Lénárd – gitár, Moharos Katalin – basszus, Garai Péter – dobok

•● JEGYÁRAK ●•

1900 Ft, 3900 Ft, 4900 Ft

klezmelodiak–klezmeresz-egyuttes-koncertje.broadway.hu/2021-08-26-19-00

•● A FESZTIVÁL ●•

23. Zsidó Kulturális Fesztivál – Éljük át újra! 2021. augusztus 22-30.

Büszkén és örömmel ajánljuk figyelmükbe az immár huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényeit. Örömmel azért, mert ez a fesztivál nem csak egy rendezvénysorozat, hanem ünnep is, amely lehetőséget ad számunkra a sokszínű és páratlanul gazdag magyar zsidó – zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére. Büszkeségre pedig az ad okot, hogy ez a művészet – amely a zsidó hagyomány gyökereinek évezredekben mérhető múltjából táplálkozik – a 21. században is szemünk láttára növeszt újabb és újabb hajtásokat.

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi. Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: Éljük át újra!

•● JEGYEK KAPHATÓK ●•

Jegyek kaphatók a Broadway jegyirodákban, a www.broadway.hu és a www.jegy.hu oldalon, valamint a Belvárosi Színház jegyirodájában.

Tovább az esemény oldalára »